Lammekølle med pommes frites

Min foodprocessor er afgået ved døden – det er et par år siden at røremaskindelen og blenderdelen røg ud, da jeg fik en røremaskine med lidt flere muskler (og ikke mindst større røreskål, der passer bedre til mit vanvittige brødbehov). Min mand mente at jeg også skulle skille mig af med foodprocessoren, men den kan altså nogle andre ting end en blender, og derfor blev den stående i bryggerset. Jeg må indrømme at jeg brugte den mindre og mindre, og da jeg forleden blev den lykkelig ejer af en mandolin (enhver køkkenentusiasts drømmeudstyr), var der ikke meget formål i at beholde den. I går skulle jeg så lave tapenade, og frem kom foodprocessoren – og hvad skete der??? Kniven drejede overhovedet ikke rundt, fordi et eller andet var revnet i skålen, så nu røg den altså ud – når man bruger den så lidt, er det vist ikke værd at købe en ny skål til en formue…
Til gengæld skulle jeg prøve den nye mandolin (ikke i denne fancy model, men derimod Imercos mere skrabede, tilpasset mit hverdagsbehov, og særligt min hverdagspris, 300 kr), og hvad er mere perfekt til det end hjemmelavede pommes frites? Derudover stod den på lammekølle, da vi for nogle dage siden havde snakket om at lave shawarma, og til det skal man bruge resterne fra en lammesteg.

Lammekølle
1 lammekølle på ca 1½ kg
1 gulerod
3 fed hvidløg
1 par kviste frisk rosmarin (tørret kan også bruges)
1 porre
1 lille løg
1 pastinak/persillerod
1 glas rødvin
½ liter kogende vand
salt og peber

Rids lammekøllen i rudeform (den kan evt. udbenes, men så skal den have lidt kortere tid i ovnen – til gengæld får man pænere skiver), krydr med salt og peber. Giv hvidløgsfeddene et gok med den store kniv, og mos dem ud over køllen.
Lav et braseringsunderlag af rodfrugterne i tern, vin og vand, samt lidt ekstra rosmarin, placer køllen ovenpå med en rosmarinkvist på sned, og kom det hele i ovnen ved 225 grader i 20 min. Skru derefter ned på 175 og giv køllen en times tid. Tag den ud og lad den trække under et klæde i 20 min.
Sigt fonden og kom den i en gryde sammen med 1½ dl piskefløde, 1 spsk ribsgele, 1 spsk gorgonzola samt måske lidt ekstra vin – smag til med salt og peber og jævn den evt. med lidt meljævning.

Pommes frites
1½ kg store kartofler
1 liter neutral olie
salt

Skræl kartoflerne og skær dem i pommes frites størrelse. Kom dem i en skål med koldt vand.
Varm olien op til 180 grader (ca. – det skal bruse om en tændstik). Tør en god håndfuld pommes frites af gangen i et viskestykke, og kom dem i gryden. De skal have 2 gange, så her i første omgang skal de ikke tage farve, bare blive bløde, kom dem i en bradepande foret med køkkenrulle (flere lag), og kom næste portion i. Det er ikke noget man skal lave når man har travlt, da det tager temmelig lang tid – men de smager sgu også godt. Efter at de allesammen har fået første omgang i fedtgryden, starter du forfra. Husk det fedtsugende papir, og kom dem efterhånden ind i ovnen så de holder varmen. Drys til sidst med salt.

Jeg serverede nogle stegte tomater (det er min hofret for tiden, og bliver serveret til mangt og meget) samt nogle markchampignon stegt med lidt hvidløg og drysset med persille til.

Der er ikke meget hverdagsmad over det, men det var jo også lørdag!

2 kommentarer
  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Virkelig lækkert! Jeg skal helt sikkert prøve at lave fritter selv. Og jeg glæder mig meget til at høre hvordan det går med shawarma-projektet 🙂

    Og så, cool at lande på Nikolaj Kirks Facebook-profil!!

  • Signe siger:

    Jep, har aldrig haft så mange besøgende som i går – så det er bare med at gøre opmærksom på sig selv 🙂

  • Skriv et svar til Marie Ulletved Holmgaard Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *