Fornylig blev jeg inviteret til et bloggerarrangement i København af Minerva Foods, hvor de ville vise hvad fetaost også kan; det smager jo skønt ovenpå en græsk salat, men heldigvis kan det også meget mere. Desværre havde jeg ikke mulighed for at deltage, men de søde mennesker fra firmaet syntes at jeg alligevel skulle have lov til at lege med fetaosten, så de kom forbi med noget ost. Jeg tog nogle pakker med i sommerhuset i efterårsferien, og det kom der et helt festmåltid ud af.
“Problemet” med et sommerhuskøkken er jo ofte at udvalget af krydderier er noget mindre end i ens eget køkken, og jeg havde hverken rosmarin eller hvidløg, da jeg stod med en hel lammekølle. I stedet kom Minervas salatost med timian, oregano og rød peber ind i den udbenede lammekølle, hvilket jeg da kun kan anbefale. Kødet blev ekstra saftigt af den krydrede ost, og fik samtidig en delikat smag.
Desuden brugte jeg en pakke af den økologiske fetaost til at lave disse kålpakker, som blev virkelig gode. Osten er en “ægte” feta lavet på fåre- og gedemælk, og har en virkelig god og kraftig smag. Hvis man tror at ost lavet på andet end komælk smager ramt og stærkt, skal man altså smage denne feta; cremet og mild, men samtidig med en fyldig smag.
Kålpakker med feta- og porrefyld (tilbehør til 6 pers.)
6-8 porrer (alt efter størrelse)
½ tsk anis- eller fennikelfrø
salt og peber
½ dl piskefløde
1 savoykål (de yderste 12 blade)
150 g fetaost
Rens porrerne og skær de øverste 10-15 cm af toppen. Brug dem til noget andet (fx til at lægge under en lammekølle). Skær porrerne i tynde ringe. Kom lidt olie på en sauterpande og svits porrerne ved medium varme til de falder sammen (ca. 10 minutter). Knus anisfrø let og kom dem ned til porrerne; lad dem stege lidt med. Tilsæt fløden, og smag porrerne til med salt og peber. Stil porrerne til side.
Sæt en stor gryde over med saltet vand og hav en skål med koldt vand klar ved siden af. Tag forsigtigt de yderste blade af savoykålen, skyl dem og kom 3 ad gangen ned i det kogende vand. Lad dem koge i ca. 3 minutter og kom dem så over i det kolde vand (så bibeholder de farven bedre). Fortsæt med resten af kålbladene. Skær det nederste af stokken af de groveste kålblade; den smager ikke så godt og er svær at folde.
Skær fetaen i 12 lige store stykker.
Tag et kålblad ad gangen, læg feta på og top med en god spiseskefuld porrefyld. Fold kålbladet rundt om fyldet, og læg pakkerne på en bageplade. Når du har foldet alle kålpakkerne, kommes bagepladen i ovnen ved 200 grader, og bages i 7-8 minutter. Serveres som tilbehør til alle former for kød.