Fuldkornsciabatta med fordej

Hvis man ikke orker al det bøvl med surdej, men stadig gerne vil have et langtidshævet brød med mange smagsnuancer, er fordej vejen frem. Surdejsbrød smager meget markant (prøv fx dette), men dette brød bliver også meget lækkert, og er faktisk bedre som all-round brød; både godt til morgenmad og som tilbehør til forret. Godt til ost og super til arme riddere dagen derpå.
Den oprindelige opskrift er fra Meyers Bageri, men jeg har ændret lidt på den. Jeg har altid rugmel i huset og bruger derfor dette til fordejen, men enhver form for grovmel er lige så godt – prøv dig frem.

Fuldkornsciabatta med fordej (3 brød)
5 dl vand
10 g gær
15 g salt
300 g rugmel eller andet fuldkornsmel
5 dl vand
20 g salt
900 g ubleget hvedemel

Opløs gæren i de 5 dl vand, tilsæt salt og rugmel. Dæk skålen til og lad den stå i mindst 8 timer – gerne op til 24 timer.
Tilsæt yderligere 5 dl vand, salt og hvedemel. Dejen skal æltes i mindst 10 minutter, så en røremaskine er et godt hjælpemiddel. Når dejen er sej og spændstig dækkes den til og stilles til hævning et køligt sted (kan anbefale udendørs i disse kølige junidage) i 8-10 timer.
Varm ovnen op på fuld skrue – min ovn kan klare 275 grader. Sæt enten en bagesten eller en bageplade derind. Når ovnen er varm venter man lige 10 minutter, så pladen er gennemvarm. Kom mel på bordet og form 3 brød. Læg dem på to stykker bagepapir (jeg nøjedes med et første gang, og det endte nærmest med et stort brød), og træk forsigtigt bagepapiret over på den varme plade. Skru ovnen ned på 240 grader og bag brødene á 2 omgange i ca. 20 minutter.
Lad dem afkøle på en rist.

11 kommentarer
  • Lea siger:

    Hej Signe,
    Jeg plejer altid at langtidshæve mine brød, men jeg har aldrig prøvet at bage med fordej.
    Så lækkert som det brød ser ud, så skal det da prøves.

    Kærligst Lea

    • Signe siger:

      Jeg kan godt anbefale fordej, det giver simpelthen en ekstra dimension til smagen. Tit gemmer jeg bare en rest af den forrige dej i røreskålen, fodrer den evt. et par gange med mel og vand, alt efter hvor lang tid der går imellem brødbagninger, og bruger den som fordej.

  • Rosemarie siger:

    Jeg tror også jeg springer på den her opskrift. Jeg bager også langtidshævet hvedebrød fra Meyers bagebog, men er gået udenom surdej. Det er for bøvlet og jeg har traumer fra min mors hjemmebagte rugbrød, som godt nok var politisk korrekt men alt andet end velsmagende.

    • Signe siger:

      Jeg bruger altid surdej til rugbrød, men har da prøvet hvedebrød der bare blev sure og flade. Fordejen er lidt nemmere at styre 🙂

  • […] skriver i mange af mine opskrifter at man skal bruge ubleget mel (fx her og her), og med det mener jeg hvedemel hvor formalingen foregår så melet bibeholder en stor del af kimen […]

  • Eva Westergaard siger:

    Kan man med succes erstatte noget af hvedemelet med andet mel? Og ville tipo 00 også være ok?
    Tak for nogle dejlige opskrifter 🙂

  • Signe siger:

    Jeg bager altid brød af mel med ekstra højt glutenindhold (12+), for det bliver bare bedre. Tipo 00 ligger på under 10, og er supergodt til kager og småkager, men ikke så godt til brød. Du kan bruge det grovmel, du lyster, bare du sørger for at andelen af grovmel ikke overstiger mere end 1/3 i forhold til hvedemel.

  • Elsebeth siger:

    Jeg skulle lige ind og kigge på din opskrift til fuldkornsciabatta.
    Er det ikke en fejl, at der skal bruges 15 g salt i fordejen OG 20 g salt sammen med resten af ingredienserne?
    Når jeg bager to brød med fuldkornsmel i, bruger jeg ca. 18 g salt ialt. Jeg synes, at mange bager brød med for lidt salt i – det går ud over smagen – MEN 35 g, det lyder helt forkert i mine øren.

  • Signe siger:

    Det er ikke en fejl – opskriften er på 3 store brød, og så synes jeg 35 g salt passer meget godt. Jeg bruger også 40 g salt til to rugbrød. Smag og behag er jo forskellig, og jeg bruger altså en del salt i brød; synes simpelthen det smager bedst sådan.

  • Mia siger:

    Hej Signe
    Hvad dækker du dejen med? Film? et vådt viskestykke? andet?
    Jeg glæder mig til at smage det færdige produkt, det ser godt ud.

    • Signe Vinther siger:

      Hej Mia
      Undskyld mit meget sene svar; jeg har ikke været så aktiv på bloggen i seneste måneder.
      Jeg bruger ofte låget fra min røremaskine (Ankarsrum), en condibøtte eller film. Det er yderst sjældent at jeg bruger et viskestykke, da jeg oplever at dejen tørrer ud og bliver mindre medgørlig.
      Venlig hilsen Signe

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *