Dekonstrueret kokoscheesecake

Nytårets dessert startede egentlig som en form for Stop Spild Af Mad-ret. Jeg havde nogle tørre fedtebrød til overs fra julen, og tanken var at bruge dem som bund i en cheesecake. Smagsnoterne i selve cheesecake-cremen skulle altså spille sammen med kokos og rom, hvorefter jeg gennemlæste jeg ved ikke hvor mange cheesecake-opskrifter uden held. Der var flere, der kaldte sig kokos-cheesecake, men her var det kun bunden, der smagte af kokos, og det syntes jeg ikke helt var nok. Ergo måtte jeg i gang selv.
Jeg endte ud med at bruge den fede del af en dåse kokosmælk, samt lidt rom til at afbalancere med og sikke et hit! Det er svært at undgå en lidt grynet masse, grundet kokos’ naturlige trevler, men det er ikke mere end at man lige kan ane det.
Desuden besluttede jeg mig til at dekonstruere kagen, for at lave en lidt mere moderne anretning. Hvis du er mere til den klassiske cheesecake, kan du blot blande krummerne med lidt smeltet smør og lade være med at blende geleen med olie til sidst.
Jeg bruger ikke pasteuriserede æg længere, da der ikke er fundet salmonella i danske æg i årevis, men valget er op til den enkelte.

Dekonstrueret kokoscheesecake (8-10 pers.)
150 g fedtebrød (eller anden kokossmåkage)
5 æg
450 g neutral flødeost
100 g flormelis
1 ds kokosmælk
½ dl mørk rom
4 blade husblas
6 passionsfrugter
1 dl vand
50 g sukker
1 blad husblas
½ dl nøddeolie

IMG_1371

Start med at sætte dåsen med kokosmælk i køleskabet i nogle timer. Når den er helt kold, åbnes den og det øverste, tykke kokoslag skrabes ud. Kokosvandet i bunden kan gemmes til en thaisuppe eller lignende.
Læg de 4 blade husblas i blød i en skål med koldt vand.
Del æggene i blommer og hvider og pisk hviderne helt stive. Kom flormelis ned til blommerne og pisk dem cremede og lyse. Tilsæt først kokosmassen og pisk det cremet. Dernæst tilsættes flødeosten og der piskes let. Varm rommen let og smelt husblassen heri. Sigt det ned i flødeostcremen mens der røres med en dejskraber. Vend til sidst de stive æggehvider i cremen med let hånd. Hæld massen over i bøtte med låg og sæt den på køl i mindst 4 timer.
Knus fedtebrødene ved at komme dem i en pose og knalde dem nogen på lampen med en grydeske.
Til geléen lægges husblas i blød i koldt vand og passionsfrugterne deles og kernerne skrabes over i en sigte lagt ovenpå en kasserolle. Brug et piskeris til at få alt frugtsaften ned i gryden. Kassér kernerne.Kom vand og sukker ned til frugtsaften og kog det op. Smag på det, det skal være syrligt, men også sødt. Smelt husblassen i den varme vædske og hæld den over i en skål. Lad den afkøle let og sæt den så på køl i nogle timer.
Lige inden anretning blendes geléen med nøddeolie.
Ved anretning kommes der fedtebrødskrummer på tallerkener i to “bunker”. Herpå lægges to kugler af cheesecake-massen (brug evt. en isske). Pynt med gelé og evt. lidt blomsterkarse.

IMG_1457

1 kommentar
  • […] Dekonstrueret kokoscheesecake med passionsfrugtgele […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *