Brunsviger

Jeg er en stor fan af brunsviger, men da resten af min familie stiller sig lidt tvivlende overfor denne kage, laver jeg den meget sjældent.
Personligt er jeg vokset op med brunsviger som fast indslag til børnefødselsdage, og mener stadig at det er basen til den eneste RIGTIGE kagemand 🙂
I dag var ungerne så ikke hjemme, og jeg havde sådan en lyst til kage, så brunsviger blev det – og det var et glædeligt gensyn.
I denne opskrift er dejen meget blød, så den er nem at presse ud i en form – bare i med dejen, kom lidt vand på fingrene, og pres den ud i facon. Hvis du skal lave en kagemand, skal du lave dobbelt portion, og så lægge klatter ud på en bageplade, og derefter forsøge at forme en mand. Man kan med fordel skære den i facon efter bagning.

Brunsviger (1 fad 20×30 cm)
25 g smør
1/4 pk. gær
2 dl mælk
2 spsk sukker
2 æg
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
350 g hvedemel
Fyld:
100 g smør
200 g muscavadosukker

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken – varm op til det er fingervarmt. Smuldr gæren ud i en skål og hæld mælken over. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og æg. Rør i det med en grydeske. Tilsæt melet lidt ad gangen og rør til en blød dej. Kom et viskestykke over og lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca 1½ time).
Smelt smørret til fyldet, tag gryden af ilden og rør sukkeret i.
Smør et fad og pres dejen ud i fadet. Hæld fyldet over dejen og pres nogle huller ned i dejen, så fyldet fordeles. Lad kagen efterhæve i 30-40 minutter. Bages nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.

 

 

7 kommentarer
  • Ibs siger:

    Brunsviger er verdens bedste kage. Især når man får hullerne. Manner, det nams er guld værd. Må prøve din opskrift. 🙂

    • Signe siger:

      Det er den nemmeste opskrift – ikke noget udrulning her. Nybagt brunsviger er vist også på min top 3 over ynglingskager 🙂

  • Morten siger:

    mmm..barndomsminder:) Brunsviger er en ikke spist nok kage!:)

  • […] I dag har vi fejret min datters fødselsdag – kun med 14 dages forsinkelse. Hun ville rigtig gerne fejre dagen i efterskolens springhal, så det skulle jo lige passe med at eleverne ikke brugte hallen. I min datters klasse går der en pige med glutenallergi, så det er lidt en vanskelig opgave for sådan en brødbager som mig, men jeg endte ud med at bage nogle majs-græskarmuffins med bacon (som så pæne ud, men var noget så tørre!), samt to forskellige slags marengs. De øvrige unger fik pizzasnegle og pølsehorn, samt en fin brunsviger-kagemand. […]

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *