Vildtgryde med cola

For adskillige måneder siden fik jeg en flaske lakrids stout fra Johan Bülow foræret af den gode Klidmoster. Jeg drikker ikke stout, så noget mad skulle den i. Sammenkogte retter med kraftigt øl er jo ikke decideret sommermad, så nu var det endelig tid til at få den brugt. Jeg havde indkøbt vildt- og andekød til en rigtig simregryde i vores madklub, men da jeg gik ned for at hente øllen var den ikke at finde nogen steder!!! En sur sms til manden, som blankt indrømmede at have drukket den (“du kan jo ikke lide stout”), til trods for at jeg havde sagt at det var min! Nå, nu var gode dyr rådne (*sms*), men jeg spottede en flaske økologisk cola i køleren og erindrede en Camilla Plum opskrift på hane i sort øl og cola.
For at afbalancere den søde cola, tilsatte jeg næsten lige dele eddike og cola, og resultatet blev intet mindre end fremragende!
Man kan sagtens udelade andekødet, det var mest fordi vi skulle være 8 til spisning. Jeg serverede de ristede svampe ved siden af, for at lokke ungerne til at spise noget af maden, men det var desværre ikke det store hit – vildtkød har vist lidt for kraftig en smag til de fleste børn 🙁
Vildtgryde med cola (6-8 pers.)
450 g vildtkød i tern
1 andebryst á ca. 200 g
1 stor gulerod
1 stort løg
3 stilke bladselleri
2 fed hvidløg
5 enebær
2 laurbærblade
4 spsk mel
salt og peber
1 dl rød balsamico
1 dl rødvinseddike
1 spsk engelsk sauce
2½ dl øko-cola
1½ dl piskefløde
lidt gorgonzola og mirabellegele til justering af smagen
salt og peber
250 g brune champignon

Start med at ridse skindet på andebrystet. Læg det med skindsiden nedad i en stegegryde. Lad det brune indtil det meste af fedtet er væk og skindet er sprødt. Vend brystet og giv det et minut på kødsiden. Tag andebrystet op og læg det på en tallerken.
Skær grøntsagerne i små tern, hak hvidløget og brun det hele af i andefedtet. Tag grøntsagerne op af gryden. Kom mel i en frysepose sammen med lidt salt og peber. Tilsæt vildtkødet og ryst godt. Brun vildtkødet af i gryden. Når kødet er brunet tilsættes grønt og andebrystet skåret i tern (samme størrelse som vildtkødet). Tilsæt de knuste enebær og laurbærbladene, de 2 slags eddike og engelsk sauce. Lad det koge op og tilsæt så cola. Kog op, skru ned og sæt låg på gryden. Lad retten småsimre 1-1½ time (mærk efter om vildtkødet er mørt). Kom piskefløde, gele og ost i, lad retten koge igennem og smag til med salt og peber.
Skær de brune svampe i kvarte og kom dem på en pande uden fedtstof. Lad dem stege indtil vandet er fordampet, tilsæt så lidt olie, hvidløg, salt og peber og lad dem stege lidt. Serveres enten ved siden af eller blandet i vildtgryden.
Kan serveres med kartoffelmos, ris, kogte kartofler eller som her, med grøntsagscrumble.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 kommentarer til Vildtgryde med cola

  1. Ibs skriver:

    “…de fleste børn” – og ja, nogle voksne, som nu mig (no big surprise) 🙂 Men det ser ellers lækkert ud! Må kunne laves med et stykke ko også….tror jeg.
    Ibs recently posted..Og vil du da i øvrigt ikke ha’ en Werthers?

  2. Piskeriset skriver:

    Det ser virkelig spændende ud! Sig lige til hvis du skal bruge et adoptivbarn til at spise mig – jeg melder mig gerne 😛
    Piskeriset recently posted..Svampebrød

  3. Pingback: Vildtgryde med cola | Madbevægelsen -- danske madblogs

  4. Mine tre børn prøvede at lave kylling i Cola da de gik i skole. Den var vist med i opskriftbøgerne til skolen . Dog ikke en ret som vi fik afprøvet herhjemme.
    Dejligt at høre vildtretten lykkedes hos dig uden Stouten 🙂

  5. Anne skriver:

    Hvor ser det lækkert ud. Jeg har tit overvejet at eksperimentere lidt med det der cola i maden, men jeg er aldrig kommet igang. Et eller andet sted hænger det vel lidt sammen med hvad man er vokset op med, og det skal i hvert fald ikke sodavand i maden – omvendt er det jo ikke ret langt fra sirup og det er der jo ingen der løfter et øjnbryn over.
    Så nu er min eneste undskyldning, at jeg har hørt MEGET delte meninger om den der “berømte” kylling i cola. Nogle siger det er forfærdeligt og andre roser den til skyerne. Kan være jeg skal prøve din opskrift som en middelvej:-)

    Mange hilsner fra

    Anne.

    • Signe skriver:

      Jeg har hørt at den der Nigella-opskrift med (så vidt jeg husker) 1 liter cola, skulle være ret klam. Kombinationen af det sure/bitre og det søde virker nu ret godt, så jeg kan bestemt anbefale denne “middel-løsning” 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge