Sveske-marcipankrans

I dag skulle vi have nogle gode venner til først eftermiddagskaffe og dernæst aftensmad. Jeg havde lavet den helt store indiske menu fra Annemads hjemmeside, med gårsdagens meget vellykkede mangochutney. I forhold til at det var indisk mad, syntes jeg at der manglede chili, men til gengæld var det vildt lækkert med alle de små ting som tilbehør – og vi kunne smage alle nuancerne. Særligt vil jeg fremhæve de syltede løg, det var simpelthen SÅ godt!

Til eftermiddagskaffen havde jeg fundet en gammel opskrift frem, som jeg ikke har lavet i årevis. Kransen med marcipan og svesker er rigtig lækker og saftig, men måske ikke voldsomt børnevenlig – jeg lavede den ene ende kun med marcipan og den kunne ungerne godt lide, resten måtte vi voksne gerne få i fred (pokkers osse…).
Jeg var næsten løbet tør for gær, så jeg måtte lade dejen hæve i 3 timer, men det er altså slet ikke nødvendigt.
Sveskemosen blev lavet ved at sætte 100 g svesker i blød i vand natten over, og så presse vandet af og blende dem i minihakkeren. Du kan evt. overhælde dem med kogende vand, lade dem trække til vandet er koldt og så blende dem – så behøver du ikke være helt så forudseende.

I stedet for en krans kan du lave 2 stænger – og de kan sagtens fryses!

Sveske-marcipankrans (8 pers.)
300 g hvedemel
75 g smør
1 æg
1 dl mælk
3 spsk sukker
35 g gær

1½ dl sveskemos
100 g revet marcipan
1 æg til pensling

Rør gæren ud i mælken, og tilsæt æg og sukker – rør det hele godt sammen. Smuldr smørret ud i melet og tilsæt dernæst gærblandingen. Ælt det hurtigt sammen til en dej, og stil det til hævning en halv times tid.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til en lang stang på ca. 15×60 cm. Smør sveskemosen på midten og drys med den revne marcipan.
Skær skrå snit i dejen i hver side med ca. 2 cm’s mellemrum. Læg nu snipperne skiftevis ind over hinanden så det kommer til at ligne fletværk. Saml enderne til en krans og kom den forsigtigt over på en plade. Lad den efterhæve i 15 minutter.
Pensl med æg og bag kransen ved 200 grader midt i ovnen i 15-18 minutter.
Lad den afkøle på en rist og kom så hvid glasur på. Server til en god kop kaffe.

14 kommentarer
  • Karin aka Guin siger:

    Mums! 🙂

  • Signe siger:

    Desværre var der ingen rester, så du kan ikke lige svinge forbi til en smagsprøve 😉

  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Shit, hvor er den flot Signe, vildt prof!! Og det ser da befriende nemt ud. Hvis ikke jeg allerede havde fryseren fyldt med svigermors kringle, ville jeg da springe over denne opskrift med det samme 🙂

  • Hanne's verden siger:

    Kransen ser super fin ud.
    Kan godt huske, hvordan jeg selv havde det med svesker som barn;o) Godt at man ændrer smag i løbet af livet.
    Tak for dit link til Anne Mad – jeg vil lige tage den indiske menu i nærmere øjesyn – elsker mad med masser af små skåle med tilbehør!

  • Signe siger:

    @marie: Total luksus at have fryseren fyldt med svigermors kringle 🙂
    @Hanne: Min mor kaldte mig altid en sveske, og jeg syntes det var SÅ irriterende, for de smagte jo dårligt!!! Velbekomme, så er det bare at gå i krig 🙂

  • Jule Mig siger:

    Hihihi.. kunne ikke fordrave svesker som barn… Men nu er de ok.. og især i kager…

    Denne kringle MÅ prøves på et tidspunkt !

  • Signe siger:

    Sjovt som kage kan få det meste til at glide ned 🙂
    Velkommen til!

  • Frida siger:

    Uhmmmm hvor ser den krans god ud. Desværre kan jeg ikke lide svesker, men jeg vil meget gerne prøve denne opskrift.
    Ved du, om man kan bruge noget andet end sveskemos…måske æblemos?

  • Signe siger:

    Du kan formentlig erstatte sveskerne med en fast æblemos eller en kraftig hindbærmarmelade.

  • Frida siger:

    Tusind tak for hurtigt svar. Har printet opskriften ud, så denne skal prøves 🙂
    Med ønske om en rigtig god uge
    Frida

  • Lea Poulsen siger:

    Er super lækker, tak for opskriften.

  • Signe siger:

    Velbekomme 🙂

  • KagePrint siger:

    Meget lækkert.
    Tak for opskriften 🙂

  • Skriv et svar til Karin aka Guin Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *