Stikkelsbærmarmelade

Sommeren er i den grad over os, og bærbuskene bugner over det ganske land. Jeg var allerede ude og plukke stikkelsbær i sidste uge, da denne marmelade bliver bedst med umodne eller knap så modne bær. Pektinindholdet af bærrene er højere, hvilket betyder at marmeladen tykner helt af sig selv – det er det rene magi 😉
Kan man kun få fat i modne bær, går det også nok – dog kan man med fordel tilsætte en smule Rød Melatin, eller bruge syltesukker.

Jeg elsker at få fyldt hylderne op med hjemmekogt marmelade, og har i år endelig fået systematiseret mærkat-påsættelsen. Tidligere er glassene blot blevet sat på hylden uden nogen form for etiket, hvilket jo altid gjorde at et glas man troede var én ting, nemt kunne vise sig at være noget helt andet. Jeg har i år simpelthen lavet huller i en stak gamle visitkort, påmonteret snor og nu får alle glas en fin mærkat – så dejligt (og flot, at det kun har taget mig omkring 25 år at lære af mine fejl…).

Som altid har jeg brugt min alleryndlings-bærpusher Ømosebær, og blev da kun en lille smule solskoldet af at plukke bær i høj sol – der er ikke meget skygge på sådan nogle bærmarker.
Stikkelsbærrene har heldigvis fået en renæssance de senere år; det er et formidabelt bær at sylte med (prøv fx disse syltede stikkelbær), og det smager også skønt i rødgrød. Egentlig er det røde stikkelsbær jeg har plukket, men da jeg primært valgte de umodne, blev marmeladen fin og lysegrøn.

Indlægget indeholder affilate links

Stikkelsbærmarmelade (3-4 mindre glas)
500 g (umodne) stikkelsbær
1 dl vand
300 g sukker
skal af ½ økologisk citron

Nip bærrene og kom dem i en gryde sammen med vandet. Lad dem simre under låg ved svag varme i omkring 20 minutter. de skal koge helt ud. Tilsæt sukker og citronskal og skru lidt op for gryden. Rør rundt til sukkeret er smeltet og lad marmeladen simre uden låg i 10 minutter. Tjek at den er tyknet ved at lade den dryppe fra kanten af en træske, den sidste dråbe skal blive hængende på skeen.
Kom marmeladen på skoldede glas, som er skyllet med Atamon eller vodka, luk dem til imens marmeladen er varm, og vend dem en gang, så låget også varmes op.
Marmeladen kan holde sig i mindst 6 måneder, men opbevar den på køl efter åbning.

Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge