Spicy æblechutney

I øjeblikket går jeg på æblerov næsten dagligt – der er bare bugnende æbletræer allevegne, og hvis man kan plukke et par stykker uden ligefrem at vade ind i folks haver, så gør jeg altså det! Jeg indrømmer det blankt; jeg er en æbletyv 😉
I fredags var jeg så ude og plukke æbler i massevis; denne gang per invitation og med lovning om at tage så mange jeg overhovedet kunne bære, da de ellers bare blev kørt væk. Jeg plukkede løs, da jeg har en aftale om at få mostet æbler i næste weekend, så jeg ved at de ikke bare står og bliver kedelige. Desuden fik jeg lavet chutney og æblegelé lørdag, samt mos og mere æblegelé søndag. Jeg bruger alle skræller og kernehuse til at lave gelé og det fine æblekød til mos og chutney. Jeg har ikke de vilde erfaringer med at lave chutney, men havde fundet en god opskrift hos Syltedronningen, som jeg tog udgangspunkt i. Jeg elsker chutney til en god karryret, men synes det bliver sværere og sværere at finde en god én, lavet på mango – og hvorfor så ikke forsøge at lave en selv, på de gode, danske æbler?

Denne chutney laves med rød karrypasta, hvilket den får en lækker, spicy smag af. Oprindeligt skulle der have været dadler i, men jeg havde en masse abrikoser liggende, så det blev alternativet. Den har fået en intens smag af karry og æbler, og jeg glæder mig meget til vi skal have en karryret næste gang.

Spicy æblechutney (ca. 4 glas)
1 kg æbler
4 løg
4 fed hvidløg
125 g tørrede abrikoser
45 g friskrevet ingefær
5 spsk rød karrypasta
2,5 dl æbleeddike
125 g muscavadosukker
1 spsk salt

Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær dem i tern og kom dem i en gryde sammen med revet ingefær og karrypasta. Skær abrikoserne i kvarte og kom dem op i gryden. Hak hvidløget fint og løgene groft; kom også disse op i gryden. Tilsæt æbleeddike og sæt gryden over ved medium varme. Lad frugten koge op i ca. 15 minutter, og tilsæt så sukker og salt. Rør godt, og skru ned til lav varme. Sæt et låg på skrå over gryden og lad chutneyen småkoge i 45 minutter. Rør ind imellem, så den ikke brænder på.
Chutneyen skal være tyk og intens i smagen. Smag den til – nogle gange skal der lidt mere sukker, salt eller eddike i. Kom den på skoldede, atamonskyllede glas, sæt låg på og vend dem rundt, så låget også får varmen.
Kan holde sig i op til et år, men skal opbevares på køl efter åbning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *