Speculoos

Speculoos (eller speculaas) er en hollandsk småkage, der traditionelt spises den 5. december. Dog er hollænderne så glade for krydderblandingen, hvor kanel nok er den fremherskende smag, at de spiser kagerne på andre tidspunkter af året også. Vi har været i Amsterdam to gange i efterårsferien, og der har vi kunnet købe speculoos, og i sommer i Belgien, købte jeg marcipan med speculoos – så en decideret julesmag er det vist ikke længere. Jeg har før prøvet kræfter med fyldt speculaas (hvilket kun kan anbefales!), men det er første gang jeg prøver dem som småkager. De smager lidt henad brunkager, dog med pebernøddens lidt kradse krydderblanding, er ultrasprøde, og så kan man stikke dem ud i sjove faconer. Jeg valgte den klassiske runde, men kagemænd eller -koner er da et oplagt valg til denne nemme dej.
Jeg lavede en fuld portion dej, men bagte kun det halve og smed resten på frost – så er der nemme julesmåkager en gang i december.
Der er rigeligt krydderblanding; jeg valgte at bruge resten til en gang snegle, hvor remoncen blev lavet med muscavadosukker og marcipan – et lækkert twist på en klassisk kanelsnegl.

Speculoos (ca. 60 stk.)
250 g blødt smør
330 g muscavadosukker
½ dl rom
450 g hvedemel
1 spsk bagepulver
1 nip salt
3½ tsk krydderblanding
1 æggehvide
50 g finthakkede mandler

Krydderblanding
1 spsk stødt kanel
1 tsk stødt anis
3/4 tsk stødt hvid peber
3/4 tsk stødt ingefær
½ tsk stødt koriander
1 tsk stødt kardemomme
1/4 tsk stødt muskatnød
1/4 tsk stødt nellike

Start med at blande krydderierne sammen.
Kom smør og sukker i en røreskål og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt rom og pisk godt. Bland hvedemel med krydderblanding, salt og bagepulver og kom det ned i røreskålen. Rør til dejen samler sig. Vend den ud på bordet og saml den til en kugle. Halvér kuglen , og form dem til to flade bolde, der pakkes i film og kommes på køl en halv times tid.
Hak imens mandlerne og pisk lidt luft ind i æggehviden med en gaffel.
Forvarm ovnen til 210 grader og kom bagepapir på to bageplader.
Tag den ene klump dej ud af køleskabet, drys lidt mel på bordet og rul dejen ud til ½ cm’s tykkelse. Stik runde kager ud (7 cm i diameter) og læg dem på bagepladerne. Saml resten dejen og rul ud igen, til du har ca. 30 kager. Vurdér selv om du vil bage al dejen, eller gemme resten til en anden god gang. Dejen holder sig fint et par uger på køl eller 3 måneder på frost.
Pensl kagerne med æggehvide og drys med lidt mandler. Bages midt i ovnen i 10 minutter – tag dernæst pladen ud og lad kagerne stå på pladen i yderligere 10 minutter, førend de kommes over på en rist for at køle helt af.
Opbevar kagerne i en kagedåse med tætsluttende låg.

1 kommentar
  • Jessica S. siger:

    Hello,

    My name is Jessica and I work for an online media agency. I am interested in placing a text link on your site.
    If you are interested, please let me know and I’ll provide you with more details.
    Hope to hear from you soon.
    Jessica S.

    Account Manager

    jessica.sundt@gmail.com

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *