Solbærmarmelade

Så er det ved at være sidste bærindlæg i denne omgang. Jeg har snart fyldt hylderne med syltevarer, så der er til vinterens forbrug, og der kan vist ikke være mere saft i fryseren. Desuden har jeg frosset en del bær ned, så der er til bagning over vinteren. Af den kæmpe kasse solbær fra Ømosebær har jeg lavet saft, is, rødgrød, marmelade og sat en enkelt portion solbærrom over. Det er da fuld udnyttelse!

Solbærrommen står og trækker

Solbærrommen står og trækker

Solbærmarmelade er den ultimative marmelade i min bog; intens smagende og god til alt fra ost til pandekager.
For nogle år siden så jeg et program med “Pam the Jam” (som arbejder sammen med Hugh Fearnley-Whittingstall), hvor hun forklarede at man ikke behøver at skumme marmelade. Man fjerner faktisk en del smag ved det. I stedet skal man tage marmeladen af blusset og blot røre i den samme retning med rolige bevægelser. Skummet er nemlig bare luftbobler, der skal have lov at lægge sig, for at marmeladen bliver pæn og jævn. Man kan også med fordel gøre det, når man koger gelé, alle boblerne forsvinder helt af sig selv.
Jeg bruger ikke Melatin eller lignende når jeg koger solbærmarmelade på friske bær – det er ikke nødvendigt. Bruger du frosne bær, kommer du dog ikke udenom at bruge et geleringsmiddel, da frysning nedbryder bærrenes naturlige pektin.
Sørg for at bruge skoldede glas og skyl dem med lidt vodka eller Atamon inden du kommer marmeladen i glassene, så holder marmeladen sig bedst. Opbevar marmeladen på køl, når du først har taget hul på glasset.
Husk altid forklæde, når du laver noget med solbær – farven er umulig at få af tøjet.

Solbærmarmelade (ca. 5 glas)
1 kg friske solbær (renset vægt)
500 g rørsukker
2 stænger vanilje

Hav rene, skoldede og Atamonskyllede glas klar.
Nip solbær og fjern alle stængler og ribber. Skyl dem grundigt. Kom bærrene i en stor gryde sammen med sukker og vanilje (skrab marven ud af stængerne og tilsæt både bælg og marv). Sæt en lille tallerken i køleskabet; den skal bruges til at lave geleringsprøven senere.
Sæt gryden over på mellemhøj varme og hold øje med den. Når bærrene begynder at briste og marmeladen koger, rører du i marmeladen med en grydeske, stille og roligt. Lad marmeladen småkoge i ca. 15 minutter. Kom nu et par dråber marmelade på den kolde tallerken, og træk din finger igennem dråben. Sæt tallerkenen på køl igen i et minut. Tag den ud og se om marmeladen er flydt sammen. Hvis den holder faconen er den klar til at komme på glas. Hvis ikke koger du den et par minutter mere, og gentager så testen.
Sluk for blusset og fisk vaniljebælgene op. Rør med en grydeske i den samme retning til alle luftbobler er forsvundet.
Hæld marmeladen på glas og luk dem grundigt.
Stil dem mørkt og ved jævn temperatur og de kan holde sig i knap et år.
Nydes på en ostemad som her, til pandekager, på yoghurt om morgenen eller hvor du ellers ville bruge marmelade.

IMG_5122

Dette indlæg indeholder affiliate links

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Solbærmarmelade

  1. Pingback: Pistaciekage med solbær | Signes Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge