Rugstykker med surdej

Ungerne er kørt lidt trætte i rugbrød for tiden, hvilket er helt i orden, vi har jo alle brug for afveksling ind imellem. Både min mand og jeg spiser oftest frokost på jobbet, så de sidste måneder er der ikke blevet indtaget meget rugbrød herhjemme. Da jeg i dag alligevel skulle bage nogle madpakkeboller, fik jeg lyst til at lave rugstykker i stedet.
Opskriften er i og for sig Meyers lyse rugbrød, men som vanligt med brødopskrifter er Claus Meyer og jeg iKKE enige om, hvor meget mel der skal i. Jeg kom 200 g mindre mel i end foreskrevet, og fik en fin fast dej. Desuden valgte jeg at rulle dejen i blandede kerner, så de fik en sprød overflade.
Jeg har bagt næsten al mit bagværk med surdej i omkring 1½ år nu, og det giver bare en ekstra smagsnuance. men hvis du ikke har noget surdej stående, kan du bruge et surmælksprodukt i stedet.

Rugstykker med surdej (36 stk)
1,1 l. vand
15 g salt
1 dl surdej (eller yoghurt)
30 g gær
1 kg rugmel
400 g hvedemel (helst ubleget)
3 dl blandede kerner (solsikkekerner, hørfrø, sesamfrø, græskarkerner)

Opløs gæren i vandet og tilsæt surdej og salt. Hæld de to meltyper i og rør i ca. 10 minutter på røremaskinen. Du kan selvfølgelig også håndælte dejen, den skal være lidt klistret.
Lad dejen hæve i 3 timer ved stuetemperatur.
Hæld dejen ud på et bord (den er ret klistret), og del den i 6 dele. Bland kernerne sammen og læg dem i en bunke på bordet. Vend hver klump dej i kerner, så overfladen er dækket. Rul dejen ud i lange stænger og fordel dem på et par bageplader beklædt med bagepapir. Skær hver stang i 6 dele, så de er lige til at brække fra hinanden efter bagning.
Lad rugstykkerne efterhæve under et klæde i 1 time. Bag dem ved 180 grader i 25-30 minutter. Lad dem afkøle på en rist og bræk dem fra hinanden, så snart du kan røre ved dem.
Rugstykkerne holder sig saftige i et par dage, og de fryser godt.

IMG_1367

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i bagværk og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Rugstykker med surdej

  1. Aleksandra skriver:

    lækker ,lækker min pige var rigtig glad for brødet

  2. Cook Valley skriver:

    De ser gode ud. Jeg har i en længere periode bagt Meyers rugklappere fra Almanak – med mindre salt – men ungerne er ved at køre lidt træt i dem. Jeg vil ikke give dem lyse boller med, så gad vide, om jeg ikke skulle prøve dine 🙂
    Hilsen Birte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge