Ricotta-gnocchi med tomatsauce

Jeg elsker gnocchi, men har altid opfattet det som vintermad, da det jo kræver ret melede kartofler som hovedingrediens. Men det var kun indtil jeg hørte om ricotta-gnocchi for ganske nylig. Jeg var på biblioteket for nogle uger siden og faldt over kogebogen “To madglade italienere“. I den er der en hel masse om forskellen på norditaliensk og syditaliensk mad, og eftersom at jeg primært har rejst i Norditalien, kender jeg altså mest til det norditalienske køkken. Pastaen kommer oprindeligt fra Syditalien, men har bevæget sig op igennem hele landet, hvorimod polenta og kartofler primært hører til i Norditalien. I Syditalien spiser de også gnocchi (som en slags pastavariant), men denne er baseret på ricotta og mel, og smager også mere “pasta-agtigt” end den klassiske kartoffelgnocchi. Konsistensen er lidt hårdere, og de skal koge lidt længere, men til gengæld er dejen meget nemmere at lave – og så kan man pludselig spise gnocchi hele året (HURRA!!!).
Jeg valgte at lave den samme tomatsauce som bogen foreskrev, men du kan lave lige den sauce du har lyst til – alt fra vildtragout, over hummersauce til salviesmør er godt til gnocchi. 
Hvis man bare spiser gnocchi til aftensmad, passer portionen til 3 personer, men med lidt tilbehør og noget kød til, er der til flere. Gnocchi mætter godt, så mærk lige efter inden du tager den næste portion (bare et tip – ellers kan man virkelig blive stopmæt!).

Ricotta-gnocchi med tomatsauce (3 pers.)
250 g ricotta
200 g hvedemel, tipo 00
20 g revet parmesan
3 æggeblommer
lidt revet muskatnød
sort peber
½ tsk salt

Tomatsauce
1 ds. hakkede tomater
10 basilikumblade
2 fed hvidløg
4 spsk olivenolie
salt og peber

IMG_2265Kom ricotta, æggeblommer, parmesan, mel, muskat, salt og peber i en skål. Ælt det sammen med hænderne og ælt i ca. 5 minutter til du har en fast dej.
Del dejen i to og rul hver halvdel til en lang pølse – ca. samme tykkelse som en pegefinger. Skær ud til stykker af 1½-2 cm bredde.
IMG_2269Læg gnocchierne til side og sæt en stor gryde vand over. Tilsæt en spsk salt når vandet koger.
Gør klar til tomatsaucen: Kom de hakkede tomater ned i en skål, og vend basilikumbladene ned i. Drys med salt og peber og lad det trække, mens vandet koger. Skær hvidløgsfeddene i skiver – ikke for tynde. Kom olivenolie i en gryde, og varm det op til medium varme. Tilsæt hvidløgsfeddene og lad dem simre til de begynder at blive lysebrune.
IMG_2272
Kom alle gnocchierne ned i det spilkogende vand, og lad dem komme op til overfladen. Lad dem koge i yderligere et par minutter. Imens kommes tomatblandingen ned til til hvidløgsolien og gives et hurtigt opkog.
Tag gnocchi op med en hulske og kom dem direkte over i tomatsaucen. Serveres i dybe tallerkener – evt. med en grøn salat og et stykke kød til.
IMG_2276

6 kommentarer
  • Anne-Marie siger:

    Mon man kan bruge naturel flødeost istedet for ricotta? Det fåes laktosefri, det er derfor jeg spørger.
    Vi bruger bare bagekartofler om sommeren, men det lyder jo nemt, at hoppe kogning af kartofler over. Selvom det nok går ud over sundheden.

    Kh.
    Anne-Marie

    • Signe siger:

      Jeg synes stadig ikke bagekartofler er helt melede nok om sommeren, og så kan dejen nemt blive lidt for sej. Prøv da med den laktosefri ost – det er da forsøget værd 🙂

      • Anne-Marie siger:

        Vil lige melde tilbage hvordan det gik. De kunne sagtens laves med den laktosefrie friskost, og så brugte jeg fint speltmel, da hvede indeholder for mange fodmaps. De blev noget sejere end med bagekartofler, men især børnene var vilde med dem. De havde ellers været noget skeptiske overfor kartoffelgnocchierne. Så det var super og meget nemmere.

  • Piskeriset siger:

    Halløjsa – det lyder rigtig spændende! Det må jeg prøve på et tidspunkt 🙂

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *