Rabarbersyltetøj

I vinter sendte DR den skønneste programrække, hvor Master Fatman fandt “Smagen af Danmark”. Hvordan det var lykkedes DR kun at filme de mest fantastiske sommerdage i Danmark er mig komplet uforståeligt, men programmerne var livs- og madglæde i fjernsynsformat; dejligt. I ét af programmerne blev Helena Grayston aka Syltedronningen besøgt. Da jeg altid har været meget glad for at sylte, var det dejligt med et helt program dedikeret den fine kunst at sylte; glæden ved at samle frugt og grønt og putte det på glas med forskellige smagsprofiler efterfølgende. Jeg skyndte mig at reservere hendes bog “Syltedronningen” på biblioteket, og for et par uger siden kom den endelig hjem. Der er mange virkelig lækre opskrifter i, og til at starte med har jeg kastet mig ud i rabarbersyltetøjet (som Helena vandt Politikens syltekonkurrence med).Syltetøjet kan kun laves med friske rabarber, da frysning nedbryder strukturen i rabarber, og det derfor vil blive noget splat. Det er første gang jeg prøver at sylte med syltesukker; det er dejligt nemt, omend jeg savner den økologiske mulighed, men det gør sig jo generelt gældende for roesukker – desværre.
Jeg valgte at bruge citron fremfor appelsin, simpelthen fordi det var sådan én jeg havde liggende.

Rabarbersyltetøj (4-5 glas)
1 kg friske rabarber
500 g syltesukker
1 fed vaniljestang
skal og saft af 1 økologisk citron
½ dl vand

Dag 1:
Skyl rabarberne og skær dem i stykker på 2 cm. Kom dem i en stor gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt syltesukker. Kom både stang og vaniljesukker op i gryden. Skræl citronen med en tyndskræller og pres saften af den; kom begge dele ned i gryden sammen med resten af syltesukkeret. Sæt låg på gryden og kom den i køleskabet natten over.
Dag 2:
Kom den halve deciliter vand i gryden og varm syltetøjet op ved halvhøj varme (på mit komfur; 9 ud af 12) til sukkeret er smeltet. Rør endelig ikke for meget, da vi gerne vil have rabarberne til at holde på deres form.
Skru op på høj varme og kog syltetøjet igennem i 6-7 minutter.
Fisk vaniljestænger og citronskaller op og fyld det varme syltetøj på skoldede glas, luk dem til og lad dem køle af.
Syltetøjet kan holde op til et år i uåbnet stand, men får nok hurtigt ben at gå på, når først det er åbnet; det smager nemlig helt fantastisk.

Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Rabarbersyltetøj

  1. Ida skriver:

    Hvis man nu ikke lige har syltesukker, hvad er fremgangsmåden så? Og skal man bare bruge almindelig sukker i stedet?

    • Signe Vinther skriver:

      Syltesukker er både tilsat pektin og konserveringsmiddel, så hvis du har begge dele i huset, kan du bare bruge almindeligt sukker. Ellers koster syltesukker ikke alverden og de fleste større supermarkeder har det 🙂

  2. Pingback: Hotdog relish | Signes Mad

  3. Pingback: Rabarbertrifli-is | Signes Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge