Rødvinsbraiseret oksebov

Jeg har rigtig, rigtig travlt for tiden; studier og vikararbejde får bare dagene til at flyve afsted. Det betyder at de potentielle blogindlæg hober sig op, og jeg har mange billeder liggende som egentlig hørte til nogle opskrifter, som jeg efterhånden har glemt hvad gik ud på…
Nå ja, sådan har de fleste det vel i perioder, og jeg er altså ret glad for det der lærer-halløj, så det gør mig ikke så meget (faktisk fik jeg min første rigtige lærerkompliment i går, hvor sekretæren fra den skole hvor jeg primært er vikar, ringede og sagde at hun havde hørt, fra nogle af de lærere jeg har arbejdet sammen med, at der var gods i mig – om det bare var for at få mig til at tage specialklassen mandag, ved jeg ikke, men jeg syntes det var en fed kompliment!).

I går kom mine forældre jo til mad, og da jeg alligevel var hjemme hele dagen med de hostende børn (den store har lige overstået en ordentlig omgang influenza A), besluttede jeg at vi skulle have en rigtig simreret. Jeg købte en meget velhængt oksebov ved slagteren, og kælede for den med masser af urter og en hel flaske rødvin. Jeg havde et par meget krydrede ølpølser (faktisk så krydrede, at ingen i familien rigtig gad at spise dem) i køleren, og dem kom jeg ned til boven – det gav en fantastisk god krydret smag. Da vi fik denne risotto til forret, serverede jeg bare lidt broccolimos til sammen med et godt stykke brød, men ellers er det en lækker ret med en krydret kartoffelmos til.

Rødvinsbraiseret oksebov (4 pers)
1 kg oksebov uden ben
2 porrer
1løg
3 gulerødder (jeg brugte to gule og en orange)
1 fl. rødvin
2 fed hvidløg
50 g ølpølser (eller god bacon)
3 laurbærblade
10 peberkorn
1 kvist timian
salt
75 g smør til montering af sauce

Rengør grøntsagerne og skær dem i små tern (husk at bruge det grønne af porren også). Skær ølpølsen i små tern. Svits pølsestykkerne til de har taget farve – tag dem op af gryden. Brun okseboven godt på begge sider og kom salt på – tag den op. Kom alle grøntsagerne ned i gryden og svits til de begynder at tage farve. Kom oksebov, pølsestykker og krydderier i, og hæld rødvinen over. Sæt låg på gryden og lad det simre ved lav varme i 4-5 timer.
Si væsken over i en ren gryde, og hold kødet varmt imens. Kog væsken ind til 2-3 dl koncentreret fond og monter den så med koldt smør (det betyder at du skærer smørret i små tern og kommer det i fonden lidt af gangen, mens du pisker – saucen skulle så gerne blive lidt tykkere og få en meget rundere smag). Smag til med lidt peber og kom i en opvarmet sauceskål. Server sammen med kødet skåret i tynde skiver.

Jeg havde lavet en broccolimos til af 1 stort hoved broccoli, der var skåret i tern sammen med 1 hoved blomkål, hvor jeg først havde pillet et par håndfulde små buketter af, og dernæst kommet resten ned i en gryde sammen med broccolien. Det hele blev dampet meget mørt og dernæst blendet med 1½ dl creme fraiche 38 % (du kan sagtens bruge fløde), og smagt til med salt, peber og muskat. Lige inden servering kommes de små blomkålbuketter ned i mosen, og det hele varmes igennem. På den måde får du en lækker blød mos med små stykker “knas” i.

10 kommentarer
  • Klidmosteren siger:

    *slurp* sikke noget lækkert simremad. God idé med mosen 🙂

  • Signe siger:

    Det blev meget lækkert!
    Æstetisk havde det nok været flottere med blomkålsmos med broccoli-buketter, men der var mindre spild på denne måde (fordi resten af blomkålen også kom i mosen).

  • Jeanett Kaare siger:

    UHmmm vi fik det lørdag! Det blev perfekt – og fik ryddet op på både blomkål og broccoli. Og er lige ved at sige emd den mos kunne broccoli godt snige sig ind på min grønsags top ti!

  • Signe siger:

    Det er jo altid godt med nye grøntsager på hitlisten 🙂

  • Mikael Kristiansen siger:

    Ikke for at være pernittengryn, jeg kan jo godt læse af din fine lange indledning at der skal bruges en hel flaske rødvin, men det står altså ikke i opskriften… 🙂

  • Jan siger:

    ser rigtig godt ud,hvad koster sådan en oksebov på 1 kg

    • Signe siger:

      Det svinger jo meget fra slagter til slagter, så det har jeg lidt svært ved at svare på. Det er bestemt ikke den dyreste udskæring!

  • Anja siger:

    Mht pris, jeg har et stykke okse bov uden ben på næsten 1,4 kg som har kostet 97kr i Kvickly

    • Signe siger:

      Lavede lige noget texmex-agtigt med en oksebov i fredags; det er simpelthen en af mine yndlingsudskæringer. Nemt at gå til og masser af smag for pengene!

  • Skriv et svar til Jeanett Kaare Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *