Pandekager med gær

I og med at den fantastiske æblesirup skulle afprøves, besluttede pigerne og jeg at lave “de der små tykke” pandekager til formiddagsmad (vi går jo altid til svømning søndag morgen, og så er vi tit sultne når vi kommer hjem). For meget længe siden var jeg stødt på en opskrift på langtidshævede pandekager inde hos Sif (den hedengange Anarkistens ægte kogebog), men da jeg glemte at sætte dejen over i aftes, måtte jeg lave en smule om på opskriften og lade den hæve ved stuetemperatur i stedet. Den kan dog sagtens hæve hele natten på køl, så du kan lave de labreste pandekager fra morgenstunden.
Jeg bagte pandekagerne i på min blinispande (købt for 25 kr. i Netto…), men du kan bare bage dem på en almindelig pande – dejen flyder ikke ret meget ud, så de er nemme at holde små og fine.

Pandekager med gær (20 stk.)
10 g gær
50 g smør
2½ dl mælk
2 æg
250 g mel
1 nip salt
2 spsk sukker
1 knsp vaniljepulver (eller 1 tsk vaniljesukker)
1 knsp kardemomme
evt. lidt revet citron- eller appelsinskal

smør til stegning

Smelt smørret i en stor skål i mikroovnen (husk ingen melaminskåle!), og tilsæt mælken. Lun også mælken lidt, til blandingen er håndvarm (det kan også gøres i en gryde). Opløs gæren i mælkeblandingen, tilsæt de 2 æg og dernæst salt, sukker og krydderier. Pisk melet i, lidt ad gangen til du har en homogen dej. Dæk dejen med film (eller et viskestykke) og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. 2 timer.
Varm en pande op til medium temperatur, smelt lidt smør herpå og brug en spiseske til at sætte dejklatter på panden. Bages et par minutter på hver side, til de er brune og lækre – de skal føles faste når du trykker på dem.
Server med sirup eller marmelade (min datter spiste dem som en sandwich med pålægschokolade – det fungerede også godt!).

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i bagværk og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

7 kommentarer til Pandekager med gær

  1. Signe skriver:

    Fordi dejen får lov at udvikle sig mens den hæver, har den flere smagsnuancer – og så mætter de også mere end dem med bagepulver 🙂

  2. Lars Q skriver:

    De ser spændende ud og lyder godt. Jeg er lidt nysgerrig. Er der en stor smagsforskel på pandekager på gær og pandekager på bagepulver?

  3. Signe skriver:

    Tja, jeg har vist bagt blinis en gang i alle de år jeg har haft den, men den bliver da brugt ind imellem til pandekager – og til fancy spejlæg 😉
    @Piske: Jeg er også meget vild med pandekager, og særlig efter sådan en omgang morgensport er det super!

  4. Mad skal der til skriver:

    Mener at jeg lige har stået og kigget på sådan en pande i Føtex for et par dage siden, eller var det Kvikkly ??

    Og den var ikke ret dyr… Men tænkte… Hmmm hvad skal jeg bruge den til…. hihihi Tænkte slet ikke i små pandekager…

  5. Piskeriset skriver:

    Jeg tror, jeg døde en lille smule, da jeg læste det indlæg… uhm! Pandekager er noget af det bedste 🙂

  6. Signe skriver:

    Jeg tror desværre ikke at de fås til den pris mere (jeg har nok haft min i 10 år), men du kan sikkert få en lignende pande andre steder.
    Hilsen Signe

  7. Mad skal der til skriver:

    Mine unger er vilde efter at prøve små pandekager, så må da vist se at få købt sådan en pande.

    Det ser mums ud !

    Hyggehygge
    Marianne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge