Paella

Jeg elsker paella!
Jeg husker at jeg lavede det hjemme, udfra Lone Havemans klassiske kogebog “Spændende mad fra hele verden”.  Blandingen af ris, grøntsager, kylling, safran, hvidvin og skaldyr er bare for lækker.
I virkeligheden er blandingen af kød og skaldyr vist en turistting, og i Spanien får man typisk paella enten med kød eller med fisk, men jeg kan altså godt lide at blande. Sidst vi var i Spanien lavede jeg selv paella med friske blåmuslinger og kylling, og 6 mennesker blev mætte og glade for 20 Euro.
I sommer, da manden og jeg fejrede 40 års fødselsdag, var en af gaverne en kæmpe paellapande fyldt med alt hvad man kunne ønske sig af spanske specialiteter; ris, safran, chorizo, lækre skaldyr på dåse osv.,osv. Tak igen, Thomas&Karen 🙂
I går havde vi vores naboer ovre til spisning, og så var der endelig en anledning til at få afprøvet panden. Den er jo noget større end blusset, og var derfor ikke verdens bedste til at brune kyllingen af i, men risene blev virkelig gode. Brug en stegegryde, den er lige så god 🙂
I sidste uge havde jeg købt et par af de gode kyllinger fra Løgismose (har nu endelig fundet en Netto, der får mere end 4 hjem om ugen…), som blev parteret og frosset ned i løsdele, så jeg valgte kun at bruge under- og overlår til paellaen, men du kan sagtens bruge en hel, parteret kylling. Dette er en KÆMPE portion, vi var 4 voksne og 4 børn, og der var rigeligt.
Tidligere når jeg har lavet paella, har jeg brugt friske skaldyr, men da jeg nu havde nogle gode spanske på dåse (de er ret svære at opdrive i Danmark), brugte jeg bare dem. Det blev rigtig lækkert, selvom der nu ikke er noget som friske blåmuslinger. Jeg er ikke den store fan af rejer, så det bruger jeg ikke i paella, men det kan du jo gøre som du vil.
Jeg serverede godt brød, alioli og citronbåde til, og det var virkelig et festmåltid – selvom det bare var tirsdag.

Paella (8 pers.)
1,5 kg kylling parteret i 10 stykkerIMG_0712
600 g runde ris (risottoris)
2 dl mel
1 tsk (røget) paprika
salt og peber
100 g chorizo
2 røde peberfrugter
2 tomater
2 løg
4 fed hvidløg
2 dl hvidvin
½ g safran
1 liter god bouillonIMG_0716
100 g ærter
1 ds. blåmuslinger
1 ds. blæksprutter
salt
1 håndfuld finthakket persille

Start med at komme mel, paprika, salt og peber i en pose, bland det og kom kyllingestykkerne heri. Ryst så kyllingestykkerne bliver helt dækket. Brun kyllingen af et par omgange og læg stykkerne til side.
Varm bouillonen op i en gryde og opløs safranen heri.
Skær chorizoen i tern (ca. 1×1 cm) og kom dem på panden. Hak løg og hvidløg fint og tilsæt det, når chorizoen er begyndt at afgive fedtstof og få lidt farve. Hak peberfrugt i fine tern og kom dem i panden. Lad alle grøntsagerne falde godt sammen og tilsæt så risene. Lad dem suge væsken på panden og hæld så hvidvinen på. IMG_0718
Tilsæt halvdelen af den varme bouillon, krydr med salt og læg kyllingestykkerne ovenpå risen. Dæk panden med folie, og skru ned for varmen. Efter 10 minutter tilsættes resten af fonden og tomaterne, hvor kernerne er fjernet og kødet skåret i små tern. På med folie og lad det simre i yderligere 10 minutter.
Hvis risen er ved at koge tør, kan man evt. tilsætte lidt kogende vand. Tjek om kyllingen er gennemstegt, ved at stikke en lille kniv ind til benet; saften der kommer ud skal være klar. Tilsidst tilsættes de grønne ærter, de skal blot varmes igennem, og skaldyrene, som også bare skal lunes. Drys med rigeligt persille og server.

IMG_0720

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Paella

  1. A+K = skriver:

    Åh, vil så gerne smage paella – synes det ser så afsindigt lækkert ud og elsker bare skaldyr og fisk, så det er jo oplagt at prøve ad (;

    – Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge