P-tærter

Jeg har længe villet lave fransk nougat, og forleden kastede jeg mig ud i det. Fremfor blot at lave fransk nougat med mandler og nødder lavede jeg den danske klassiker p-tærten. Det er ikke specielt svært at lave fransk nougat, men man SKAL bruge en røremaskine – det kan simpelthen ikke lade sig gøre blot med en håndmixer.
Min røremaskine er en Assistent, og den var bestemt ikke optimal til at piske fransk nougat; piskedimsen en bare bedre til en stor portion kagedej end til at røre en æggehvide med sukkerlage. Jeg er vildt glad for røremaskinen til alt muligt andet, men lige her kom den altså til kort.

Den franske nougat er ekstrem sød, så de salte peanuts og den mørke chokolade (jeg brugte en 70%) giver et dejligt modspil. Jeg kunne godt forestille mig at prøve at lave hjemmelavede snickers med base i den frasnke nougat, som der også nævnes hos Valdemarsro, hvor jeg fandt opskriften.
Vær opmærksom på at nougaten er forholdsvis klistret, så kom godt med flormelis på bordet, førend du kommer nougaten ud på det. Jeg brugte en silikonemåtte, som er rigtig god til klistrede masser. Brug en udstikker til at lave p-tærterne – og lav dem gerne lidt mindre end de købte. Det er tung kost, og jeg nåede at få en lille smule sukkerhovedpine blot ved at smage på den friske nougat. Stik p-tærterne ud mens nougaten stadig er lunken, så kan du presse resterne sammen til en pølse, og dernæst skære dem i mundrette stykker. Ingen grund til at lade resterne gå til spilde.

P-tærter (ca. 35 stk på størrelse med en femmer)
1 æggehvide fra et stort æg
35 g sukker
260 g sukker
150 g honning
50 g glukosesirup
75 g vand
120 g salte peanuts
150 g mørk chokolade
lidt flormelis til at drysse på bordet

Pisk æggehvide og de 35 g sukker til en stiv marengs. Kom glukose, sukker, honning og vand i en lille gryde og kog det til massen er 150 grader varm.
IMG_3663

Stil røremaskinen på lave omdrejninger og hæld langsomt den varme sukkerlage ned i marengsen mens der piskes. Skru en anelse op for hastigheden og lad maskinen køre i ca. 10 minutter. Massen skal føles lun, men ikke brandvarm.
IMG_3669

Sluk maskinen og brug et par dejskrabere til at få massen ud på bordet. Rul massen ud til ca. 1 cm’s tykkelse og drys peanuts udover. Tryk dem fast. Brug en udstikker til at lave p-tærter med.
IMG_3671

Lad de udstukne tærter køle i en halv times tid.
Smelt de 100 g chokolade enten i et vandbad eller i microovnen. Hak de resterende 50 g fint, og vend det i den varme, smeltede chokolade. Rør til du har en glat, tyk chokolade. Brug en lille dejskraber til at fordele chokoladen over p-tærterne, og lad dem tørre fuldstændig.
Serveres til en god kop kaffe eller te.

IMG_3692

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i slik og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til P-tærter

  1. Lizet Vahl-Møller skriver:

    Jeg har også en assistent og synes også, at den er tæt på dårlig til at piske marengs… Men er der en grund til, at du bruger dejrullen og ikke piskeindsatsen?

    Har lige lavet din fantastiske tomatsauce med smør og nu er jeg i gang med at tygge din blog igennem 🙂

    • Signe skriver:

      Da jeg i sin tid fik min Assistent, hørte der slet ikke piskeindsats med, så den har jeg ikke. Havde jeg bare vidst at den fandtes før jul…
      Lyder da ikke som det værste projekt at gå i gang med 🙂

  2. Marie skriver:

    Aj, det skal prøves. På trods af at jeg har samme maskine som dig… Jeg er altid lidt urolig for at begive mig ud i disse ting det skal have en eksakt temp. Men du får det til at lyde så nemt 🙂

    • Signe skriver:

      Det er ikke spor svært – man skal bare være opmærksom på at det bløde gummi i rullen ikke er så glad for varmen, så indstil rullen til at stå en smule ud fra kanten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge