Ovnbagt fisk med hvid sovs og lun speltsalat

I forbindelse med al omtalen af Ny nordisk hverdagsmad, bragte Politiken nogle opskrifter for et par uger siden. Der var en slags grøntsagslasagne, hvor man i stedet for bechamel brugte en sovs lavet af selleri kogt i mælk. Jeg klippede opskriften ud, og har stadig intentioner om at lave den på et tidspunkt (eller i hvert fald noget der ligner), men jeg synes især den hvide sovs lød interessant – som et fedtfattigt alternativ til bechamel, også i andre sammenhænge.
Torsdag kører jeg lige forbi en fiskevogn på vej hjem fra arbejde, så der står menuen tit på fisk. I går var dagens tilbud lange, som er en ret fast torskefisk. Jeg besluttede at bage den i ovnen med den hvide sovs, og så servere en lun speltsalat til.
Til trods for mandens angst for rodfrugter (!!!) var han meget begejstret, både for fisk og speltsalat, og jeg skal helt sikkert lave den sovs igen – den er rigtig lækker!

Ovnbagt fisk med hvid sovs (4 pers.)
ca. 500 g lange (eller anden torskefisk)
250 g pastinak eller knoldselleri (ordnet vægt)
2½ dl skummetmælk
50 g ost 30+
salt, peber og muskatnød

Skræl pastinakkerne og skær dem i grove tern. Kog dem helt møre i mælken. Kom mælk og pastinakker i en blender sammen med ost, salt, peber og revet muskatnød. Kør til du har en lind sovs. Smag sovsen til og fortynd den evt. hvis du synes den er for tyk.
Skær fisken ud i portionsstykker, og læg dem i et smurt ildfast fad (det tyndere halestykke kan lægges dobbelt). Drys med lidt salt og peber, og hæld sovsen ud over fisken. Sæt i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter. Server med valgfrit tilbehør evt. denne salat:

Lun speltsalat (4 pers.)
1½ dl parboiled spelt
3 dl vand
lidt grøntsagsbouillon
2 majskolber (eller 200 g majs fra frost)
2 tomater
1 porre
1 spsk citronolie
salt og peber

Kog spelten i vand tilsat grøntsagsbouillon og lidt salt i ca. 25 minutter. Skær kernerne af majskolberne og giv dem et hurtigt opkog (gerne i mikroovnen). Tag kernene ud af tomaterne og skær dem i små tern. Rens porren og skær den i fine skiver, der ristes i lidt smør på en pande, til de har taget farve.
Bland den varme spelt med tomattern, majskerner og porrer, tilsæt citronolie og smag til med salt og peber.

7 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Meget spændende at høre – den sovs må jeg da liiige kigge lidt nærmere på! Og tillykke med mandens overvindelse af rodfrugter! 😀

    Hav en god weekend!

  • Signe siger:

    Jeg kan sagtens forestille mig at den kunne erstatte bechamelsauce i andre sammenhænge også – og tak!
    Også god weekend til dig 🙂

  • Klidmoster siger:

    Orv, laber mad. Den sauce kan bruges til rigtig mange lækre ting. Møs

  • Eva Bagger siger:

    Kære Signe,
    Synes simpelthen din blog er SÅ hyggelig – og inspirerende. Det ser smaddergodt ud med et sundt alternativ til en bachamelsovs, og her brugt til fisk… yum! Tror jeg vil prøve den, men måske putte sennep i i stedet, hvis den skal bruges til fisk – og så droppe osten – – selvom ost nu altid er godt 😉
    God weekend!
    Mange hilsner fra
    Eva fra Mumsfilibaba

  • Signe siger:

    @Malou: Min søster fortalte lige at de havde brugt den til fiskelasagne i aftes, med stor succes – og jeg skal helt sikkert også prøve den i andre sammenhænge.
    @Eva: Tak for rosen. God ide med sennep 🙂

  • foodfanatic siger:

    Hej Signe
    Hvor er jeg glad for at have set dette indlæg. Lige netop sådan en ret, ville jeg (hvis jeg læste om den i avisen eller så den i en kogebog) være en smule forbeholden overfor, men efter at have set den her hos dig, får jeg lyst til at prøve den. Fik ellers lasagne her til aften (med fuldkornspasta endda), og det var måske sådan en omgang, man skulle prøve at komme på toppen næste gang.
    Tak fordi du inspirerer mig til at lave sundere mad 🙂
    Kh Nadia

  • Signe siger:

    Hej Nadia
    Du rammer da hovedet på sømmet vedrørende blogs – så kan man lure andre køkkenamatører tricksene af, og høre ris og ros af de afprøvede retter.
    Tak for rosen, og velbekomme 🙂
    Kh Signe

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *