Othellolagkage

Da jeg var barn, havde vi en fast vending i familien. Hver gang vi havde fået lækker mad og spist til vi var lige ved at revne, sagde en af os (som regel min far) “Og nu kommer othelloen!”. Der kom bare aldrig nogen lagkage, så da jeg var var omkring 12 besluttede jeg, som en overraskelse til min mor, der havde været på kursus, faktisk at lave en othellolagkage. Siden blev det en klassiker i familien, og jeg har lavet utallige othellolagkager til alle former for fester. Opskriften er fra min fars gamle kokkebog, hvor alle opskrifter er til 10 personer. Denne kage er nok nærmere til 20 personer, da den er KÆMPE. I flere år lavede jeg den også med et lag chokoladecreme og et lag vaniljecreme, men så er det altså ikke en rigtig othello.
Stor var min overraskelse derfor, da min ældste datter forleden spurgte “hvad er en othello?”. Små børn kan meget sjældent lide lagkage (mine kunne i hvert fald ikke), så othelloen var gået lidt i glemmebogen. Altså blev det hurtigt besluttet at denne uvidenhed skulle der rådes bod på, så i går lavede den yngte datter (bageentusiasten) og jeg en othello. Vi lavede kun halv portion, og valgte at bage kagebundene i en springform, fremfor at bage dem enkeltvis, og jeg må sige at der vist ikke behøver at gå 10 år førend jeg bager othello igen. Ungerne var også vilde med kagen, som bare er helt klassisk med sine lyse bunde, vaniljecreme, chokoladeglasur og marcipankant – Mums!

Othellolagkage (8 pers.)
Bunde (20 cm springform)
5 æg
120 g sukker
15 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver
100 g hvedemel
Creme:
3 æggeblommer
5 dl sødmælk
½ vaniljestang
25 g maizena
60 g sukker
1½ dl piskefløde pisket til skum
Glasur:
1 dl vand
30 g kakao
25 g hakket chokolade
ca. 1 dl flormelis
Desuden
IMG_0277
125 g marcipan

Start med bundene: Tag æggene ud af  køleskabet og lad dem få stuetemperatur. Del blommer og hvider, og pisk blommerne med sukkeret til det er helt hvidt. Bland mel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det rundt med en dejskraber. Pisk æggehviderne helt stive og vend dem i dejen af et par omgange. Kom bagepapir i bunden af en 20 cm’s springform og smør bunden med smør. Lad siderne være usmurte. Kom dejen ned i formen og bag kagen midt i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter. Lad den køle af på en rist. Løsn den i siderne med en spatel og fjern ringen. Lad kagen køle helt af, gerne på køl, førend du deler den i 3 bunde med en skarp kniv.
Til kagecremen kommes mælk, 30 g sukker og vaniljestang med marv og bælg i en gryde. Kog det hurtigt op, træk det af ilden, sæt låg på og lad det trække i 20 minutter (det kaldes at “infusere” mælken). Kom æggeblomme, resten af sukkeret og maizena i en lille skål og pisk det let sammen med et piskeris. Kog mælken op igen og hæld lidt af den over blommerne. Pisk og hæld tilbage i gryden. Kog cremen godt igennem og overfør den til en ren skål. Læg husholdningsfilm helt ned på overfladen af cremen, så den ikke trækker skind. Lad cremen afkøle helt. Fjern vaniljestangen. Pisk fløden og vend i den kolde creme.
Til glasuren koges vand, kakao og chokolade sammen til en blank creme. Pisk flormelis i til den begynder at tykne. Lad den afkøle.

IMG_0280

Smør alle tre bunde med glasuren. Brug ringen fra springformen til at holde sammen på lagkagen. Sæt den på et fad, og kom den ene smurte lagkagebund i. Kom halvdelen af vaniljecremen på den nederste bund, læg den næste bund på, og kom resten af cremen herpå. Læg den øverste bund på og lad kagen trække på køl til næste dag.
Rul marcipanen ud mellem 2 stykker film eller bagepapir og læg det rundt i kanten af kagen. Server kagen med masser af te eller kaffe – varm kakao kan godt være lidt i overkanten, men hvis det er fødselsdag hører det sig jo til 🙂

IMG_0305

 

5 kommentarer
  • […] ← Othellolagkage […]

  • Jenny siger:

    Sjovt, da jeg var barn var det banasplit, vi talte om, når alle var stoppede

  • Signe siger:

    Skægt 🙂

  • Ida siger:

    “Plejer” der ikke at være en eller anden form for knas, muligvis makroner, i cremen?

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *