Oksebov i vin

Nytårsaften fik vi noget dejlig rødvin (som sig hør og bør). Desværre var vi mindre tørstige end beregnet, så jeg fik to flasker rigtig god chilensk rødvin med hjem – åbnede og iltede! Da januar herhjemme står på alkoholfri zone, måtte jeg finde en alternativ måde at anvende vinen på.
Sidst i november købte vi 1/8 hereford-tyrekalv (herfra), hvilket var lige over 40 kg kød, så vi har en del i fryseren. Jeg fandt en flot oksebov frem – den vejede over 2 kg, men en del var det kæmpestore ben i midten. Grøntsagsskuffen var stort set tom, men løg smager da heldigvis også dejligt, så de røg i Römertopfen sammen med kød, vin og krydder. 6 timer senere var der skønt kød, der faldt fra benet i mørhed – mums!
Da vi havde en aftale om at se en hundehvalp i Sønderjylland (vi måtte desværre  aflive vores hund i julen, da den mente at småbørn godt måtte snappes efter), og derfor ikke var hjemme hele eftermiddagen, passede det fint med langtidssimret mad 🙂

Oksebov i vin (6 pers.)
1 oksebov á 2 kg – med ben (1½ kg hvis uden ben)
3 store løg
4 fed hvidløg
1 flaske rødvin
rosmarin og timian (helst frisk) – nogle stilke af hver
4 laurbærblade
salt og peber

Til saucen:
1 dl piskefløde
1 lille bakke brune champignon

Til servering: Kartoffelmos og smørstegte blomkålsbuketter

Brun okseboven af på en pande med olie. Sørg for at den er brunet på alle sider. Skær løgene i både. Hak hvidløget groft. Kom løg og hvidløg i bunden af Römertopfen, læg boven ovenpå og drys med rigeligt salt og peber. Fordel timian- og rosmarinkviste henover kødet, og læg laurbærbladene på. Hæld rødvinen over det hele og sæt låget på Römeren. Kom den i ovnen ved 150 grader i 6 timer (alternativt 225 grader i 2 timer).
Læg en si over en lille gryde, og hæld al stegeskyen ned i gryden. Kog det godt igennem og tilsæt piskefløde. Jævnes med lidt meljævning, og smages til med honning, salt og peber. Rens champignon og skær dem i kvarte. Steg dem på en tør pande, krydr med lidt salt og peber, og hæld dem i sovsen.

Fjern benet inden servering, men server gerne kødet i rustikke stykker, med masser af sovs, mos, løg og blomkål. Så bliver vintermad nærmest ikke bedre.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret, simremad og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Oksebov i vin

  1. Liv skriver:

    Jeg har også sådan et dyr i fryseren, og jeg bruger mine Creuset-gryder til at stege i ovnen. Jeg har to gange stået med en rest fra en langtidsstegning, hvor der ikke var nok til en omgang med kartoffelmos mere.

    Her har jeg fisket kødet fra sovsen, smidt det i fryseren, og når vi skulle bruge det, har jeg stegt det lidt hårdt på panden, hvor resterne af sovs koger væk, og kødet bliver brunt efter 10-15 min. Derefter serveres det som sandwich med foccacia med salat og sådan. Ungerne er helt vilde med den version- og kødet smager simpelthen så lækkert efter en tur på panden.

  2. Malou Klidmoster skriver:

    MUMS! Lækker måde at bruge overskydende vin på. Smart med noget der kan passe sig selv i så mange timer. Så godt billede af den bette hvalp, ret nuller der. Glæder mig til at se den IRL.

    God søndag 🙂

    • Signe skriver:

      I lige måde. Der er heldigvis en frokostrest, som vi husbonden og jeg skal nyde i dag 🙂
      Vi glæder os som små børn til at få ny vaps!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge