Nøddemazarintærte

Jeg har en kollega, der er lige så glad for kage som mig (eller næsten…). Hun kommer altid med kage til personalemøderne, og det er altid GODE kager. Fornylig havde hun bagt en nøddemazarin, som var virkelig delikat. Jeg udbad mig straks opskriften, som jeg gemte på min arbejdscomputer. Da jeg så ville bage den i lørdags, stod min computer jo ovre på skolen, så jeg måtte finde en alternativ opskrift. Endnu engang siger vi tak til Google 🙂 Jeg fandt en opskrift her, og lavede lidt småjusteringer.
Nøddekaramellen i denne version er noget lækrere end den min kollega kom med, og så jazzede jeg den op med nogle pistacienødder, der var til overs fra nytårsdesserten.
Når jeg laver mørdej bruger jeg altid foodprocessoren, det er dejlig nemt, og man slipper for at komme til at varme smørret for meget op. Til gengæld bruger jeg et trick, som jeg engang så ved Jamie Oliver. Når dejen er færdig, bruger jeg hænderne til at brede den ud i formen, hvorefter jeg sætter formen i fryseren i mindst 30 min. Når man sætter den kolde form i ovnen, trækker dejen sig ikke sammen så meget, og den holder sig stadig sprød. Meget nemmere end at stå med kageruller og mel, og en dej, der knækker.
Når tærten er færdigbagt kan man med fordel opbevare den i fryseren – ligesom med kransekage gør det mazarinmassen blødere. Bare tag den op et par timer før den skal spises.
Jeg valgte at bage min i 2 små springforme, en på 15 cm og en på 20 cm. Det passede fint. Man kan også blot bage den i en stor tærteform (26 cm).

Nøddemazarintærte (12 pers.)
Bund:IMG_0402
200 g mel
100 g smør
50 g flormelis
3 tsk vaniljesukker
1 æg
Mazarinmasse:
300 g marcipan
80 g flormelis
65 g smør
1 æg
Nøddekaramel:
100 g smør
150 g brun farin
170 g kondenseret mælk
3 spsk honning
200 g blandede nødder (jeg brugte lige dele pistaciekerner og hasselnødder)
50 g mørk chokolade til pynt

Start med mørdejen: Kom mel og smør i en foodprocessor og puls til det ligner revet ost. Tilsæt flormelis og vaniljesukker, puls igen. Tilsæt æg og mix til dejen præcis samler sig (Du kan også blot nulre smørret ud i mel blandet med flormelis og vaniljesukker, og samle det hurtigt med ægget). Fordel dejen i 2 smurte forme (hhv 15 og 20 cm i diameter), og sæt dem straks i fryseren. Lad dem stå i mindst 30 minutter. Sæt dem i en 200 grader varm ovn og forbag dem i 15 minutter midt i ovnen.IMG_0403
Pisk marcipan og smør sammen med æg og flormelis. Hvis du bruger en håndmixer er det nemmest at rive marcipanen groft først. Jeg proppede bare hele baduljen i foodprocessoren. Fordel mazarinmassen i de forbagte bunde og bag dem i yderligere 15 minutter ved 200 grader.
Kom honning, brun farin, smør og kondenseret mælk (gem resten af dåsens indhold i en bøtte på frost) i en lille gryde og kog det sammen til sukkeret ikke længere knaser (ca. 5 min.). Prøv at lade være med at spise al karamellen, selvom det er svært…IMG_0411
Hak nødderne groft og bland dem i den varme karamel. Fordel nøddekaramellen på de to kager og giv dem 5 minutter i ovnen. Tag dem ud og lad dem afkøle.
Pynt med lidt mørk chokolade. Serveres som eftermiddagskage eller som en syndig dessert med lidt cremefraiche eller vaniljeis “on the side”.

IMG_0417

 

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i kage og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

13 kommentarer til Nøddemazarintærte

  1. Camille skriver:

    Er den kondenserede mælk ikke kogt i dåsen inden åbning?

  2. Ida skriver:

    Kan man undlade den kondenserede mælk i karamellen, og blot lave en tyk, lækker karamel (a’la til snickerskagen)?:)

  3. Pingback: Mortens Kro - en anmeldelse | Signes Mad

  4. Lise skriver:

    ÅH ja Signe, så fandt jeg også din side….. som den kageglade kollega jeg er. Jeg kan godt se, at der er noget ved den udgave af “min” nøddemazarin, den må klart prøves, men husk til skolebrug: én kollega allergisk for hasselnød, én kollega allergisk for pistacie….

  5. Sysleren skriver:

    Hold da helt fast en kage! Jeg må hellere skynde mig at klikke videre, inden jeg kommer til a savle ud over tastaturet.

  6. mettch skriver:

    Oh my! Det ser godt nok lækkert ud. Straks bogmærket!
    mettch recently posted..Mielcke & Hurtigkarl feat. Mikkeller

Skriv et svar til Camille Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge