Nøddemazarintærte

Jeg har en kollega, der er lige så glad for kage som mig (eller næsten…). Hun kommer altid med kage til personalemøderne, og det er altid GODE kager. Fornylig havde hun bagt en nøddemazarin, som var virkelig delikat. Jeg udbad mig straks opskriften, som jeg gemte på min arbejdscomputer. Da jeg så ville bage den i lørdags, stod min computer jo ovre på skolen, så jeg måtte finde en alternativ opskrift. Endnu engang siger vi tak til Google 🙂 Jeg fandt en opskrift her, og lavede lidt småjusteringer.
Nøddekaramellen i denne version er noget lækrere end den min kollega kom med, og så jazzede jeg den op med nogle pistacienødder, der var til overs fra nytårsdesserten.
Når jeg laver mørdej bruger jeg altid foodprocessoren, det er dejlig nemt, og man slipper for at komme til at varme smørret for meget op. Til gengæld bruger jeg et trick, som jeg engang så ved Jamie Oliver. Når dejen er færdig, bruger jeg hænderne til at brede den ud i formen, hvorefter jeg sætter formen i fryseren i mindst 30 min. Når man sætter den kolde form i ovnen, trækker dejen sig ikke sammen så meget, og den holder sig stadig sprød. Meget nemmere end at stå med kageruller og mel, og en dej, der knækker.
Når tærten er færdigbagt kan man med fordel opbevare den i fryseren – ligesom med kransekage gør det mazarinmassen blødere. Bare tag den op et par timer før den skal spises.
Jeg valgte at bage min i 2 små springforme, en på 15 cm og en på 20 cm. Det passede fint. Man kan også blot bage den i en stor tærteform (26 cm).

Nøddemazarintærte (12 pers.)
Bund:IMG_0402
200 g mel
100 g smør
50 g flormelis
3 tsk vaniljesukker
1 æg
Mazarinmasse:
300 g marcipan
80 g flormelis
65 g smør
1 æg
Nøddekaramel:
100 g smør
150 g brun farin
170 g kondenseret mælk
3 spsk honning
200 g blandede nødder (jeg brugte lige dele pistaciekerner og hasselnødder)
50 g mørk chokolade til pynt

Start med mørdejen: Kom mel og smør i en foodprocessor og puls til det ligner revet ost. Tilsæt flormelis og vaniljesukker, puls igen. Tilsæt æg og mix til dejen præcis samler sig (Du kan også blot nulre smørret ud i mel blandet med flormelis og vaniljesukker, og samle det hurtigt med ægget). Fordel dejen i 2 smurte forme (hhv 15 og 20 cm i diameter), og sæt dem straks i fryseren. Lad dem stå i mindst 30 minutter. Sæt dem i en 200 grader varm ovn og forbag dem i 15 minutter midt i ovnen.IMG_0403
Pisk marcipan og smør sammen med æg og flormelis. Hvis du bruger en håndmixer er det nemmest at rive marcipanen groft først. Jeg proppede bare hele baduljen i foodprocessoren. Fordel mazarinmassen i de forbagte bunde og bag dem i yderligere 15 minutter ved 200 grader.
Kom honning, brun farin, smør og kondenseret mælk (gem resten af dåsens indhold i en bøtte på frost) i en lille gryde og kog det sammen til sukkeret ikke længere knaser (ca. 5 min.). Prøv at lade være med at spise al karamellen, selvom det er svært…IMG_0411
Hak nødderne groft og bland dem i den varme karamel. Fordel nøddekaramellen på de to kager og giv dem 5 minutter i ovnen. Tag dem ud og lad dem afkøle.
Pynt med lidt mørk chokolade. Serveres som eftermiddagskage eller som en syndig dessert med lidt cremefraiche eller vaniljeis “on the side”.

IMG_0417

 

17 kommentarer
  • mettch siger:

    Oh my! Det ser godt nok lækkert ud. Straks bogmærket!

  • Sysleren siger:

    Hold da helt fast en kage! Jeg må hellere skynde mig at klikke videre, inden jeg kommer til a savle ud over tastaturet.

  • Lise siger:

    ÅH ja Signe, så fandt jeg også din side….. som den kageglade kollega jeg er. Jeg kan godt se, at der er noget ved den udgave af “min” nøddemazarin, den må klart prøves, men husk til skolebrug: én kollega allergisk for hasselnød, én kollega allergisk for pistacie….

  • […] med ungerne, ahhhh. En af de ting, der fik ugen til at fremstå fænomenal (udover gule ærter og nøddemazarintærte), var vores besøg på Mortens Kro onsdag aften. Vores gode venner i det nordjyske agerede taxa og […]

  • Ida siger:

    Kan man undlade den kondenserede mælk i karamellen, og blot lave en tyk, lækker karamel (a’la til snickerskagen)?:)

  • Camille siger:

    Er den kondenserede mælk ikke kogt i dåsen inden åbning?

  • Sion siger:

    Ser lækker ud, specielt Mazarimassen må absolut prøves.
    Et lille trick: Hvis du vil skriv °C i stedet for “grader”, trykker du og holder følgende taster [shiit] +[alt gr] +[0] <-nul
    det er ligegyldigt hvilken [shift] tast der benyttes

  • johanne siger:

    super lækker kage, som jeg har lavet flere gange.

    et lille tip: Brug en gaffel til at prikke nogle huller i bunden af. mørdejen, så man undgår at den løfter sig fra bunden af formen og danner buler.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *