Mørk chokoladeis

Dette indlæg indeholder affiliate links

Når jeg indimellem køber en is, er der stor sandsynlighed for at jeg vælger en kugle med chokolade. Jeg er pjattet med chokolade i de fleste former; så længe det er ordentlig kvalitet, er jeg fan. Denne is smager som frossen chokolademousse; blød og cremet og med en fantastisk mundfylde. Opskriften er fra den nye (genudgivne) kogebog Heibergs is, hvor Morten Heiberg har opskrifter på de skønneste is, og på alt fra fed flødeis til granité og affogato (vaniljeis druknet i varm espresso). Hvis du er ny udi isuniverset er dette en super indføring, og har du lavet is i mange år, er der stadig opskrifter der kan vække din interesse.

Jeg valgte at starte med at lave vaniljeis, for det er vel isens base om noget, og pludselig endte det med at jeg havde lavet både jordbær- og chokoladeis, og serverede tricolore-is for vores venner forleden. Billederne af isen må I tænke jer til; den forsvandt med lynets hast 🙂

Mørk chokoladeis (ca. 1 liter færdig is)
125 g mørk chokolade (mindst 66% kakao)
½ stang vanilje
2,5 dl sødmælk
2,5 dl piskefløde
15 g kakao
4 æggeblommer
120 g sukker

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom korn og stang i en lille gryde sammen med kakao, sødmælk og fløde. Bring det op til kogepunktet.
Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål; det skal blot være sammenhængende.
Hæld lidt af den varme mælkefløde over æggene og pisk godt. Hæld æggemassen tilbage i gryden og pisk. Sæt det over varmen igen og rør i det med en dejskraber til det begynder at legere. Massen skal blive 85 grader varm (og lægger sig nu i et lag på dejskraberen). Læg en sigte over skålen med chokolade og hæld den varme ismasse igennem. Rør med dejskraberen til du har en jævn masse. Du kan med fordel give den et drøn med en stavblender, så den bliver helt jævn.
Sæt skålen i en balje med isvand, så den afkøles hurtigt. Rør i den undervejs. Når cremen er helt kold hældes den i en ismaskine og køres til is. Stop når den ligner softice.
Kom cremen over i en plastbøtte med låg og sæt den på frost til den skal bruges.
Kugles op og serveres evt. med et drys kakonips som her eller lidt høvlet chokolade

1 kommentar
  • […] jeg skrev i indlægget om chokoladeis, startede jeg ud med at teste vaniljeisen fra Morten Heibergs nyudgivne bog “Heibergs Is“. Jeg […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *