Mirabellesyltetøj

Mens der stadig er mirabeller på træerne rundt omkring, må du hellere komme i gang med at lave dette lækre syltetøj! Der er desværre allerede begyndt at lugte lidt gæret, når man kører forbi et træ, men det er altså mest forbi at så mange mirabeller bare får lov til at ligge på jorden og rådne, hvilket jo er synd og skam, når man nu kan få lækkert syltetøj ud af det.

Jeg lavede syltetøjet for et par uger siden, og jeg må medgive at det er noget mere besværligt end almindeligt hindbærmarmelade, men til gengæld er det hele besværet værd. Jeg knuste kernerne og kogte dem med, det giver et lidt mere intens smag, mens skallerne giver en utrolig flot smag. Hvis du bedre kan lide syltetøj med skaller i, kan du bare undlade kernerne, og så koge skallerne helt bløde.
Jeg kogte syltetøjet med anisisop fordi jeg har det i min have, men mynte eller rosmarin tror jeg også ville være lækkert. Anisisop er utrolig intens i smagen, og den lettere lakridsagtige smag er god til mirabellerne, men pas på det ikke kommer til at overdøve.

Mirabellesyltetøj (ca. 3 glas)
800 g mirabeller
350 g rørsukker
4-5 blade anisisop
1 tsk rød melatin
2 spsk sukker

Skyl mirabellerne og tag kernerne ud med en lille kniv. Kom kernerne i en morter og knus dem groft. Kom kerner og mirabeller i en tykbundet gryde sammen med sukker og anisisop og kog op. Skum af mens mirabellerne koger. Lad det koge i knap 20 minutter. Beklæd en sigte med et stykke stof (jeg bruger konsekvent gamle stofbleer), sæt den over en ren gryde og hæld syltetøjet igennem. Pres godt på mirabellerne, så du får det hele med. Kog den røde “saft” op igen, og tilsæt melatin blandet med sukker mens du rører. Lad det koge yderligere 2 minutter og kom det så på atamonskoldede glas (lidt atamon i bunden af et glas, kogende vand på, slyng det rundt i glasset og hæld ud – stil til afdrypning på et rent viskestykke). Server sammen med lækkert groft, gerne nybagt, brød – så bliver det næsten ikke bedre 🙂

10 kommentarer
  • Hanne's verden siger:

    Hej Signe

    Dejligt med den opskrift. Jeg har lige gået og tænkt på, hvad man kunne lave af de mirabeller.
    Jeg må se, om jeg kan nå at lave det – lækkert lyder det i hvert fald.

  • TBS siger:

    Hej Signe,
    Jeg ved ikke om det er et tåbeligt spørgsmål, men de "pressede" mirabeller, kommer du dem tilbage i saften før du hælder det på glas? Det står ikke nævnt i teksten og jeg kan ikke se på billederne om de er med i glassene. Og hvordan med kernerne, selv om de er knuste, bliver det så ikke mystisk, hvis altså det pressede skal med i glassene?
    Syltejomfru her er fuld af spørgsmål…
    Mvh Tine

  • Piskeriset siger:

    Hvor er det en flot farve! Jeg tror egentlig aldrig, jeg har smagt mirabellesyltetøj – det må jeg få gjort noget ved 🙂

  • Vita siger:

    Mirabeller minder mig om alt der var godt da jeg var barn 🙂

  • Signe siger:

    @Tine: Jeg kommer IKKE skallerne tilbage i syltetøjet, da det så bliver noget snask med de knuste kerner. Som jeg skriver i den indledende tekst kan man evt. undlade de knuste kerner og så undlade at si syltetøjet.
    @Vita: Ja, hvem har ikke prøvet en god mirabellemavepine 🙂
    @Piskeriset: Det har en meget "voksen" smag, ikke så oversødt, så det er bare at kaste sig ud i det.
    @Hanne: Bare klø på!

  • Lone Borgersen siger:

    Tak for opskriften!
    Jeg tror ikke a

    • Lone Borgersen siger:

      Tak for opskriften! Lækkert! Men pas på:
      Kogende vand på atamonen gør den uvirksom. Så: kogende vand til at skolde glassene med og så atamon blandet med varmt vand til at skylle glassene med 🙂 venlig hilsen Lone

      • Signe siger:

        det anede jeg ikke, har brugt den metode i mange år. Jeg er næsten gået væk fra Atamon, og bruger nu i stedet vodka eller snaps til at skylle glassene i.

  • Lone Borgersen siger:

    Signe, jeg kom til at tænke på at det x ikke er så lækkert som det lyder. Har du overvejet at kernerne faktisk er temmeligt giftige? De indeholder jo cyanid som er ekstremt giftig. Jeg ville ikke knuse de kerner!

    • Signe siger:

      Jeg bruger kun nogle få kerner, og der er så lidt giftstof i dem, at der skal en del til for at du kan blive dårlig af dem. Muskatnød i store mængder er fx også giftigt.
      Kernerne giver smag til syltetøjet ligesom bittermandler eller kirsebærsten, som også skal bruges med omtanke.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *