Lidt om mel

Jeg skriver dette indlæg med fare for at butikkerne bliver ryddet for mit favoritmærke i mel, hurtigere end jeg kan sige økologi! Jeg satser dog på, at jeg ikke har mange læsere i mit nærområde, så min lokale Netto stadig har det på hylderne et par dage!

Jeg skriver i mange af mine opskrifter at man skal bruge ubleget mel (fx her og her), og med det mener jeg hvedemel hvor formalingen foregår så melet bibeholder en stor del af kimen og det fine klid. Det betyder at melet har en mørkere farve og at der er meget mere smag i det. Brød kun bagt med ubleget hvedemel (og helst langtidshævet), har en mere nuanceret smag, og kan slet ikke sammenlignes med traditionelt hvidt brød. Der er også langt flere fibre i det, så brødet er simpelthen sundere.
Kornkammeret til venstre, Søris til højre
Jeg har prøvet mange forskellige slags ubleget hvedemel; Aurions er virkelig godt, og det er Saltå Kvärn også (begge kan købes i helsekosten). Begge slags er desværre ret dyre, så min anbefaling er Søris Mel. Jeg køber det som spotvare i Netto, og bliver virkelig til “Crazy Flour lady”, da jeg altid slæber mindst 20 kg med hjem! Det koster p.t. 20 kr for 2 kg, og smagen er virkelig lækker. Nogle gange er det mørkere end andre, men det tager jeg bare som et godt tegn på håndværk – det behøver ikke pinedød være ens hver gang!
Jeg har altid mindst 2 slags mel på lager, for den helt hvide fra Kornkammeret er bedst til kager, hvid sauce og den slags, men det er klart det ublegede jeg bruger mest af – selv kanelsnegle bliver bedre af det.
Hermed hatten af for Søris og deres lækre mel – med fare for at jeg aldrig mere kan komme til købe det (med mindre jeg står i kø foran Netto kl. 9 mandag morgen, og det er altså ret sjældent jeg har tid til det) 🙂
10 kommentarer
  • Tine siger:

    Hej Signe,

    Mange tak for tippet – nu ved jeg da hvor jeg skal handle i dag! Og bare rolig, jeg lover kun at hamstre i Esbjerg. 😉

    I øvrigt så ser den chokoladeroulade SUPER lækker ud! Den vil jeg prøve at lave i eftermiddag så jeg kan få brugt nogle pasteuriserede æggeblommer.
    Har en hel pakke af dem som snart udløber, så må vist hellere i gang. (sig endelig til hvis du vil anbefale andre opskrifter indeholdende æggeblommer) 🙂

    Kh. Tine

  • Signe siger:

    Velbekomme – det er desværre ikke spotvare i denne uge 🙁 Så er det godt man stadig har 10 kg på lager…
    Jeg har næsten altid past. blommer i køleren, og bruger dem til koldskål, mayonnaise, hjemmelavet is osv.
    God weekend!

  • Vibeke siger:

    Hej Signe
    Tak for tippet. Jeg tror sørmer at min Netto stadig har Søris mel stående fra sidste gang de havde på bud. Jeg vil da lige tage turen forbi og se efter. Det skal ihvertfald prøves. Og tak for en inspirende blog 🙂
    Hilsen Vibeke

  • Signe siger:

    Hej Vibeke
    Ja, det er bestemt ikke alle steder at det bliver revet væk 🙂
    Tak for rosen.
    Hilsen Signe

  • Signe siger:

    Hej Signe
    Gode råd om ting der bruges meget af kan man da ikke få for mange af. Og når man bager så skal man da gøre det så der er fuld valuta for pengene. Jeg synes ikke 10 kr pr kg er dyrt.
    Og tak for jævnlig inspiration.

  • Piskeriset siger:

    Jeg må lige have et alvorsord med den nærmeste Nettobutik, for det mærke har jeg aldrig set hos dem. Men nu skal jeg da helt sikkert lede efter det! Tak for tippet 🙂

  • Signe siger:

    @Signe: Det synes jeg heller ikke – og slet ikke når kvaliteten er i top.
    @Andrea: Det kan være de har været så frække, at placere det på nederste hylde 🙂

  • Hanne's verden siger:

    Kan ikke være mere enig. Det smager SÅ meget bedre og af mere end almindelig hvidt hvedemel.

  • […] gær, og brødet bliver virkelig godt.  Husk at bruge noget ordentligt ubleget mel (jeg anbefaler dette), eller bland grovmel med almindeligt hvedemel i forholdet 1 til 3. Brødet kan sagtens bages i en […]

  • […] og der er stor forskel på hvor meget væske hver enkelt kan suge til sig. Som jeg har nævnt før, sværger jeg til Søris ubleget hvedemel, som indeholder flere kostfibre end det normale hvide […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *