Lammebov med linser

Lige før jul fik vi fat i det lækreste lammekød; opdrættet helt lokalt. Vi har tidligere købt et par lam om året sammen med nogle venner, men deres lammeforbindelse løb tør for nogle år siden, så vi har savnet et lækkert stykke lam på middagsbordet.

Heldigvis kunne Google hjælpe, og da vi ringede til den lokale opdrætter, viste det sig at de lige havde fået slagtet, og “vi da bare kunne komme og hente et helt lam med det samme”. Som sagt, så gjort (gudskelov for en stor fryser), så nu står der igen lam på menuen herhjemme.
Simremad med lam er som regel helt sublimt, så med inspiration fra denne ret med svin og linser, samt hvad køleskabet gemte, fik jeg fremtryllet en skøn lammeret. Man behøver ikke nødvendigvis at tænke i etniske krydderier for at lave en ret med linser, da de også spiser en del linser i Frankrig, og da jeg havde en rest portvin fra nytårssovsen, blev det basen i smagssætningen af linserne. Det smagte intet mindre end fantastisk, så tag da lige og prøv det 🙂
Og ja, du kan sagtens bruge rødvin i stedet for portvin – og hvis du har et lammeslag, kan det også bruges i stedet for bov, så skal det bare have 3 timer ved 150 grader.

Lammebov i linser (6 pers.)
1 udbenet lammebov (ca. 1300 g)
200 g delikatesselinser eller linser fra Puy
3 persillerødder
1 stort løg
3 fed hvidløg
2 tsk tørret timian (eller 2 spsk frisk)
2 laurbærblade
2 dl. portvin
2 dl. vand (alternativt 4 dl. rødvin)
2 spsk tomatpuré
salt og peber
Saft af ½ citron
1 bundt persille

Bred den udbenede lammebov ud på et bræt, og drys med 1 tsk tørret timian, 1 fed finthakket hvidløg, ½ tsk salt og lidt kværnet peber. Rul boven stramt sammen og snør den eller hold den sammen med nogle kødnåle.
Varm en stegegryde, der kan gå i ovnen, op med lidt olie i bunden og brun boven på alle sider.
Skræl persillerødderne og hak dem fint. Hak desuden løg og hvidløg. Når boven er brunet af, lægges den på en tallerken og løg, hvidløg og persillerødder brunes af i gryden. De må godt få lidt farve, men skal ikke brankes. Tilsæt tomatpuré og svits den let. Hæld portvin og vand på, lad det koge op og tag så gryden fra varmen. Tilsæt linser, laurbærblade, den sidste teskefuld tørret timian samt lidt salt og peber. Rør rundt og læg boven ovenpå. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen ved 175 grader i 2 timer.
Tag boven op og læg den på et bræt med et stykke folie over. Lad den trække i et kvarter førend den skæres i skiver. Smag linserne til med citronsaft og evt. en smule salt.
Læg boven ovenpå linserne og drys med rigeligt persille. Servér retten i gryden; evt. med et stykke brød til.


Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge