Kvædemarmelade

Forleden var min mand og jeg ude for at hente 1/8 bestilt Hereford-tyr til fryseren. Det er anden gang vi får sådan en levering fra Refshøjgaard, og kødet smager fantastisk. At vi så dagen efter fik leveret 1½ lam satte vores fryserplads på lidt af en udfordring, men det gik heldigvis lige.
Nå, men Birgit har den skønneste landbutik, med et stort udvalg af økologiske varer og kunsthåndværk. Jeg skulle have lidt frugt med hjem, og det første jeg så var nogle gigantiske kvæder. Jeg har været på udkig efter kvæder et stykke tid, men har ikke kunnet finde nogen, så glæden var stor. Jeg indkøbte 3, og de var så store at det blev til hele 6 glas marmelade.
Kvæder fås som pære- eller æblekvæder, og forskellen er stort set kun faconen. Disse var pærekvæder, og de var perfekt modne. Utroligt velduftende og helt uden det “uldne” lag, som viser at frugten ikke er helt moden. Kvæder kan ikke spises rå, og skal også koge forholdsvis længe – til gengæld får du en meget smuk og velsmagende marmelade. Jeg brugte lidt ingefær og citron som ekstra smagsgivere, og resultatet blev meget vellykket.

Kvædemarmelade (6 glas)
3 kvæder (1300 g ordnet vægt)
650 g hvidt sukker
1 stor knold ingefær
saft og skal af 1 citron
Atamon til skoldning af glas

Vask kvæderne og tør dem så evt. fnuller kommer af. Skær kvæderne i kvarte og fjern kernehus og blomst. Skær dem i store stykker og kom dem i en gryde. Dæk dem halvt med vand. Kom det hele stykke ingefær i gryden sammen med skallen af citronen (fintrevet). Lad kvæderne koge i ca. 1 time under låg.
Fjern ingefærknolden og tilsæt sukkeret, lad det koge uden låg under omrøring til en jævn masse. Lav en marmeladeprøve: Kom en tsk marmelade på en køleskabskold tallerken. Træk en finger gennem marmeladen. Hvis klatten ikke flyder sammen igen, er marmeladen stiv nok.
Smag på marmeladen, kvæder kan variere meget i sødme. Tilsæt citronsaften og kom marmeladen på Atamon-skyllede og skoldede glas. Serveres til ost eller vildt – eller bare som en dejlig marmelademad.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

16 kommentarer til Kvædemarmelade

  1. Maria skriver:

    Jeg fik to kvæder med Årstiderne idag, og vidste ikke helt hvad jeg skulle stille op med sådan et par fætre. Men så faldt jeg over din opskrift, og nu har jeg netop hældt min marmelade på glas. Jeg lod en halv vanillestang koge med, men ellers fulgte jeg din nemme og lækre opskrift. Det bliver spændende at smage 🙂

    Maria

    • Signe skriver:

      Hvor dejligt at få “den svære frugt” brugt med det samme. Kender godt det med at have noget vanskeligt liggende i ugevis, førend man finder ud af hvad det skal. Håber at du kan lide marmeladen

  2. Aase Maegaard skriver:

    Jeg har 800 gr pærekvæder, og prøver din opskrift, som er supernem i forhold til de andre der er på nettet,Jeg håber på at træet bærer flere til næste år.

  3. Pingback: Makronsnitter | Signes Mad

  4. Annika :) skriver:

    Så er den færdig 🙂 og må sige resultatet er blevet okay.. synes dog den er en smuuule for sød.. skulle nok ikke have puttet alt sukkeret i på én gang… hehe.. men på ost er den sikkert et hit 😀

    • Signe skriver:

      Synes som regel halv sukker i forhold til frugt passer meget godt, men det er tit en god ide lige at smage sig frem. Lidt ost hjælper sikkert 🙂

  5. Annika :) skriver:

    Hej med dig 🙂

    Denne opskrift lyder bare super lækker, og er igang med projektet nu, da jeg fandt nogle fantastisk flotte kvæder i Bazar Vest i Århus… Har dog liiige et par spørgsmål.. Når nu du skriver “1 stor knold ingefær”… hvor stort et stykke er det så? Skal kvæderne skrælles?? Mine var pæne i skrælden og uden pels, så har ikke gjort det. Jeg har prøvet mig frem, og brugt et stykke ingefær på størrelse med en hmm valnød.. er det for meget/for lidt?? Det koger nu, så er spændt på resultatet.. 🙂

    Tak for en lækker side 😀

    • Signe skriver:

      Velbekomme. En god stor valnød lyder meget passende. Jeg skrællede ikke kvæderne, og skallen blev fin og blød i kogningen, så intet problem. God fornøjelse med marmeladen

  6. Pingback: Membrillo – Eller bare kvædebrød på godt dansk. | Madet mere

  7. Kokke Kongen skriver:

    Fik sidst en smagsprøve af hjemmelavet kvædemarmelade af en arbejdskollega, fra eget kvædetræ i haven. Den ligger lige ved en vej, så somme tider prøver nogen at stjæle et “æble” men de må smage forfærdeligt rå, da haven er fyldt med disse frugter med bidemærker i 🙂
    Kokke Kongen recently posted..Miso suppe

  8. Lissy skriver:

    Jeg så de flotteste æblekvæder hos den tyrkiske grønthandler for leden. Nu vil jeg købe nogle og prøve din marmelade. Tak for ideen!

  9. Pingback: Zulpa » Signes Mad: Kvædemarmelade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge