Kvædegele

For nogle uger siden efterlyste jeg kvæder på bloggens FB-side, og ganske kort tid efter fik jeg en sms fra min veninde, der havde en hel posefuld fra sin mors have. Da min husbond alligevel var i nabolaget (de bor i Nordjylland), tog han kvæderne med hjem. Kvæderne røg lige en nat på bagtrappen, da de dufter utrolig parfumeret (faktisk så parfumeret, at vores bil stadig har en snert af kvæde – 3 uger efter!) og dagen efter blev de tryllet om til den smukkeste gele.
Kvæder indeholder meget naturlig pektin, så man behøver ikke at tilsætte melatin eller lignende, geleen stivner simpelthen af sig selv. Dog skal man huske at lade den køle af i glassene FØR lågene sættes på, det er lidt omvendt i forhold til marmelade, men gør altså at geleen sætter sig. 
Hvordan helt gule kvæder kan blive til den flotteste røde gele, kan måske undre, men når man koger saften skifter den simpelthen farve – et af naturens mange undere.
Gele er noget sødere end marmelade, men hvor gammeldags opskrifter foreskriver et kilo sukker til en liter saft, bruger jeg kun 750 g sukker. Jeg synes at jeg bedre kan smage frugten, når geleen ikke bliver alt for sød – og da den stivner fint med mindre sukker, kan jeg ikke se behovet for mere.
Kvædegele er mere parfumeret end fx ribsgele, og det passer utroligt godt sammen med æbler; det er ligesom om kvæderne får æblesmagen til at eksplodere i munden på dig – prøv det!

Kvædegele (ca. 6 glas)
15 små kvæder (disse var æblekvæder, men pærekvæder smager ligesådan)
Vand til det dækker
750 g rørsukker pr. liter saft
Atamon eller vodka til at skylle glassene

IMG_2648

Skrub kvæderne godt under den kolde hane; de har ligesom “pels” på, og den skal skrubbes af. Skær kvæderne i kvarte med en skarp knive (de er ret hårde) og kom dem i en stor gryde. Dæk kvæderne med vand, og læg låg på gryden. Lad kvæderne småsimre under lå i ca. en time – de skal være meget møre. Sæt en saftsigte (eller en si beklædt med et tyndt viskestykke) over en stor skål og hæld kvædemassen heri- Lad det dryppe af i mindst 4 timer.
Smid frugten ud (server dem til hønsene, hvis du har sådan nogle), og mål saften af. Vej sukker af, så det passer, og kom saft og sukker i en ren gryde. Lad det koge uden låg i ca. 30 minutter. Det skal skifte farve, og blive tykt. Tjek konsistensen ved at komme en lille smule på en kold tallerken. Træk din finger igennem, og hvis saften ikke flyder sammen, er den klar.
Skold nogle glas med kogende vand, og slyng dem med en smule Atamon eller vodka. Hæld geleen i glassene og lad dem køle af. Sæt låg på glassene når geleen er kold.
Kan holde sig i et års tid på en mørk hylde. Opbevar geleen på køl efter åbning.

IMG_2650

6 kommentarer
  • Monica siger:

    Hej, du skriver ” Skær kvæderne i kvarte med en skarp knive (de er ret hårde) og kom dem i en stor gryde.” – Skal kernehuset ikke skæres ud? Mvh og tak for gode opskrifter!

    • Signe siger:

      Hej
      Nej, du skal endelig ikke fjerne kernehuset, da der også gemmer sig en del pektin her. Desuden sigter du jo al frugten fra, så du får den rene frugtsaft at koge gele på. God syltning og tak for ros 🙂

  • Peter siger:

    Hej Signe

    Nu har jeg fulgt din opskrift på gele slavisk…desværre blev resultatet ikke godt, geleen blev ikke stiv..jeg kan huske at resultatet var det samme sidst jeg prøvede, er det fordi mine kvæder er for modne?

    • Signe siger:

      Hej Peter.
      Den mulighed foreligger selvfølgelig. De første gange, jeg lavede gele, fik jeg kommet låg på glassene mens geleen stadig var varm, og det gør i hvert fald at den vedbliver at være flydende.
      Jeg ville nok “snyde” og give den mislykkede gele et opkog med gul Melatin – så er man da 100% sikker på at det bliver stift.
      Hilsen Signe

  • Hej Signe.
    Har i dag lavet din kvædemarmelade af store udenlandske kvæder. Det er bare blevet super godt, brugte dog 1/3 mindre sukker.
    Nu vil jeg også gerne lave kvædegele, kan man godt lave det af disse store udenlandske kvæder, eller skal det helst være de noget mindre Danske, for at der er pektin nok i kvæderne, så geleen bliver stift.

    • Signe siger:

      Hej Inge
      Det har jeg desværre ingen anelse om, da jeg ikke har prøvet kræfter med udenlandske kvæder. Prøv at gå frem efter opskriften, og hvis det ikke bliver stift, giver du det et opkog med gul Melatin. Håber at det bliver godt.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *