Krydrede citronris

Jeg forsøger at spise mange grøntsager i hverdagen, men der kan bestemt altid klemmes flere ind. Især vil jeg gerne være bedre til flere dage med vegetarisk mad, hvor måltidet bygges op om grøntsagerne, istedet for om kødet. Forleden dag havde vi gæster, og det lykkedes mig næsten at holde alle retterne vegetariske, hvilket bestemt er en sjældenhed; et par dåser tun var faktisk det eneste kød vi spiste.
For nogle uger siden fik jeg tilsendt Yotam Ottolenghis seneste bog: “Plenty More – forny dit grønne køkken”, som er fuld af den ene lækre vegetaropskrift efter den anden. Bogen er en efterfølger af hans storsællert “Plenty”, som jeg altså ikke har læst. Heldigvis er kogebøger ikke helt ligesom krimier, så man kan sagtens læse denne uden at være bekendt med den første 😉
Bogen udkommer i morgen og kommer helt sikkert til at inspirere mit grønne køkken fremover; jeg har lavet et par helt simple opskrifter indtil videre, men kommer bestemt til at kaste mig over flere af opskrifterne.
1b9e716e-9ec1-408e-9680-68db37bddd87

Der gøres brug af en del mellemøstlige ingredienser (selvfølgelig, da Ottolenghi er israeler), men de fleste opskrifter indeholder kun kendte ingredienser, der kan købes i ethvert supermarked.

Den første opskrift jeg kastede mig over, var disse citronkrydrede ris, der dampes i ovnen, og smager intet mindre end fantastisk. Der skulle egentlig også have været kanelstænger i risene, men det tåler jeg dårligt, så de blev sprunget over. Desuden anbefales der friske karryblade; det havde jeg altså ikke, men de tørrede afgav nu masser af smag.
Her er rigeligt ris til 4 – vi fik indisk Rogan Josh til og karrystegt blomkål; et meget lækkert og krydret måltid.

Krydrede citronris (4-5 pers.)
400 g basmatiris
saft og skal af 1 økologisk citron
25 tørrede karryblade
10 nelliker
7 dl vand
1½ tsk salt
friskkværnet peber, ca. ½ tsk
60 g smør

Tænd ovnen på 200 grader.
Skræl skallen af citronen med en tyndskræller, der må ikke være noget af det hvide med. Kom vand, karryblade, citronskal, nelliker, salt og peber i en gryde og kog det op.
IMG_2364
Kom risene i et ildfast fad og hæld det kogende, krydrede vand over. Krøl et stykke bagepapir sammen, ret det ud og fordel det over risene.
IMG_2377Kom folie over fadet og pak det tæt om kanterne. Sæt fadet i ovnen i 25 minutter.
Tag fadet ud af ovnen og lad det trække i 10 minutter. Smelt smørret i en lille gryde og pres saften af citronen ned i det varme smør. Hæld citronsmørret over de dampede ris, og vend rundt med en gaffel. Fjern de fleste af karrybladene, citronskal og nelliker inden servering.
IMG_2383

Dette indlæg indeholder affiliate links

Print Friendly

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i tilbehør og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Krydrede citronris

  1. Pingback: Agurkesalat med birkes | Signes Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge