Kartoffelroulade

Fornylig skulle vi have nogle gode mennesker til middag, og menuen stod på lammekølle og grillede grøntsager. Jeg var dog noget i tvivl om hvilken kartoffel vi skulle have; de danske er dårligt kommet i supermarkederne endnu, og jeg bliver næsten altid skuffet over de nye udenlandske, som bare er lidt for melede og lidt for smagsløse. Jeg havde nogle uger forinden fået serveret et “kartoffeltårn” ude på skolen, men adspurgt måtte køkkenet indrømme at det var indkøbt til lejligheden (de laver ellers det meste fra bunden), så der var ikke meget at hjælp at få. Jeg legede lidt med idéen, fandt et par opskrifter på nettet og endte op med et ret godt resultat: Sprødt ydre, blød midte, lækkert udseende og fænomenalt med sauce. Det bliver helt sikkert ikke sidste gang, at jeg laver sådan en roulade. Desuden kan man lave det hele i forvejen, og så blot skære den og komme den i ovnen i 10 minutter når gæsterne er kommet – totalt WIN.

Jeg brugte min mandolin til at skære kartoflerne, men de kan altså blot rives groft. Desuden kan du smage mosen til som det passer dig; jeg brugte purløg, men timian, brunet smør eller lidt pesto er garanteret også lækkert.

Kartoffelroulade (6 pers.)
1½ kg kartofler
1 dl piskefløde
2 æg
1 tsk hakket rosmarin
30 g smør
1 (lille) potte purløg; finthakket
salt og peber

Skræl kartoflerne og skær de 750 g i tændstikstørrelse på en mandolin (alternativt kan de rives groft). Pisk æg og piskefløde sammen i en skål. Tilsæt hakket rosmarin, friskkværnet peber og ½ tsk salt. Kom de skårne kartofler ned i æggemassen, vend rundt og fordel det i ovnens bradepande beklædt med bagepapir. Sørg for at laget er så jævnt som muligt. Bag kartoffelmassen midt i ovnen ved 200 grader i 25 minutter. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og vend den bagte masse ud på bagepapiret. Træk det øverste papir af, som var det en rouladebund. Lad bunden afkøle.

Kom resten af de skrællede kartofler i en gryde (skær dem først i grove tern), og kog dem i 20 minutter. De skal være meget møre. Hæld vandet fra og lad kartoflerne dampe tørre. Kom smør ned til dem og mos dem så fint som muligt. Tilsæt finthakket purløg, ½ tsk salt og lidt friskkværnet peber. Vend rundt.

Smør nu mosen ud på den afkølede bund i et jævnt lag. Brug bagepapiret bunden ligger på, til at rulle den til en roulade. Pak den ind i bagepapiret og læg den på et bræt. Sæt den i køleskabet i mindst 2 timer.

Når rullen er gennemkold tages den ud af køleskabet; enderne skæres af og rullen skæres i brede stykker á 10 cm. Del hvert stykke på skrå og stil stykkerne på en bageplade. Bages ved 200 grader i 10 minutter og serveres så fx til lammekølle eller et andet godt stykke kød.

Kartoffelroulade klar til en tur i ovnen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *