Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

Jeg havde i går taget noget af det gode grisekød op af fryseren (fik lige over 1 kilo hakket kød ud af den lille gris), og da grønthandleren både havde friske ærter og gulerødder måtte det blive det klassiske tilbehør – en hvid sauce med gulerødder, ærter og persille. Man kan selvfølgelig sagtens bruge ærter fra frost, men helt friske ærter smager bare SKØNT. Jeg havde lidt fond tilbage fra rullepølsekogningen, men en god grøntsagsbouillon er altså også anvendelig.
Så vidt jeg er orienteret, er forskellen mellem karbonader og krebinetter noget med Jylland og Sjælland – vi fik i hvert fald krebinetter i mit barndomshjem (på Sydsjælland). Jeg panerer dem ikke, men hvis man er den store fan af rasp, kan man jo bare panere dem.

Karbonader med stuvede ærter og gulerødder (4 pers.)
500 g hakket svinekød
salt og peber
smør og olie til stegning
2 dl god fond
2 dl hvidvin
1½ spsk hvedemel
1 spsk smør
5 nye gulerødder
1 kg friske ærter (eller 3 dl frosne)
1 lille bundt persille
salt og peber

Skyl gulerødderne og skær dem i små tern (max. 1×1 cm). Bælg ærterne, og skyl og hak persillen fint. Ælt kødet med en lille teske salt og lidt peber, og form det til 4 pæne karbonader. Kom lidt smør og olie på en pande og steg karbonaderne ved medium varme i 6-8 minutter på hver side.
Kom fond og hvidvin i en gryde og kog det op, smag til med salt og peber. Tilsæt gulerødderne. Lav en smørbolle af mel og blødt smør. Når gulerødderne næsten er møre, tilsættes smørbollen under omrøring, til konsistensen er tilpas.

Kog saucen igennem, så melsmagen forsvinder. Tilsæt ærter, der bare lige skal varmes, og dernæst persillen.
Kom karbonaderne på et fad, og hæld de stuvede ærter og gulerødder over. Top med lidt ekstra persille og server nye, kogte kartofler til.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 kommentarer til Karbonader med stuvede ærter og gulerødder

  1. rosemarie skriver:

    Hej
    det lyder lækkert . Må jeg anbefale årstidernes opskrift på aspargesfrikasse for en superb og nem hvid sovs. Det er en rigtig fin side du har her. Jeg bor alene, så der er nogle af opskrifterne jeg ikke sådan kaster mig ud i, men jeg synes du er meget varieret og usnobbet i din tilgang til mad.

  2. Mette Lindgaard skriver:

    Uhm, karbonader og grønærter indgår for sjældent i mit liv. Skønt med en helt frisk version! Jeg foretrækker også uden panering 🙂

  3. Pingback: Karbonader med stuvede ærter og gulerødder | Madbevægelsen -- danske madblogs

  4. Klidmoster skriver:

    Mums, det er bare noget af det bedste sommermad der findes 🙂 SMØRbolle FTW!

    • Signe skriver:

      De der ærter, ikke – sprøde og knasende, namnam, siger jeg dig 🙂
      Vi må lave os en smørbolle-klub (nejnej, det kan da ikke misforstås….)

  5. Ibs skriver:

    JÆS! Endelig en anden, der også bruger en smørbolle!
    Elsker krebinetter og stuvede grøntsager. Uhm. Tror da snart, vi skal have det. Igen.

    • Signe skriver:

      Det var simpelthen så godt – vi åd rub og stub! Smørbolle er vildt godt, nemt at justere og så giver smørret lige det der ekstra 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge