Karamelstykker med nødder

For nogle år siden lavede jeg jævnligt disse karameller, men af uvisse årsager gik opskriften i glemmebogen (sådan er det jo ind imellem). Forleden kom jeg så i tanke om opskriften, og skyndte mig at handle ind til det (eller jeg købte noget fløde, resten havde jeg faktisk). Både for at forsøde nogle af de skønne kagedåser, når vi skal mødes på lørdag, men også for at forkæle ungerne (og os andre) lidt – der er bare ikke noget som hjemmelavet slik.
Alt efter hvor stor en form man hælder karamelmassen i, bliver de mere eller mindre crunchy – jeg fik brugt én der var et nummer for lille, hvilket betyder store lækre stykker nøddekaramel, men bestemt mere chewy end crunchy.
Har du ikke prøvet kræfter med karamelkogning før, er dette bestemt en nem start – vær blot opmærksom på at det koger voldsomt op, så gryden skal være tykbundet og rigelig stor.
Alt i alt tager det et par timer at lave – først kogning, så størkning, dernæst udskæring, smøren ind i chokolade og til sidst tørring; men resultatet er det værd – og almindelig Daim bliver aldrig rigtig det samme igen…

Karamelstykker med nødder (ca. 40 stk.)
2 dl piskefløde
2 dl lys sirup
2 dl sukker
100 g finthakkede hasselnødder
150-200 g lys chokolade

Kom sirup, sukker og fløde i en tykbundet gryde. Kog for fuldt drøn og under omrøring indtil det når en temperatur på 125 grader. Tilsæt de hakkede hasselnødder. Kom karamelmassen i en smurt form (jeg brugte hvad der svarede til en stor tærteform, og den var egentlig for lille), og lad den størkne (gerne på køl efter en let afkøling). Kom karamellen ud på et stort skærebræt og knæk eller skær den i stykker af ca. 5×5 cm.
Smelt den lyse chokolade (gerne i microovnen – det tog mig 1½ min. at smelte 150 g chokolade). Brug en lille dejskraber til at smøre alle karamellerne ind i chokolade på begge sider (ja, du bliver temmelig nasset på fingrene), og læg dem på et stykke bagepapir til tørring. Opbevares i en plastbøtte med papir imellem lagene – gerne på køl.

 

8 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Jegvilosseha! 😀
    *nomnomnom*

  • foodfanatic siger:

    Åh Signe, hvor ser de guddommelige ud. Nu kan jeg ikke tænke på andet resten af aftenen. Jeg har aldrig kastet mig ud i hjemmelavede karameller før, men jeg får lyst til det nu. Perfekt værtindegave 🙂
    Kh Nadia

    • Signe siger:

      Jeg ved faktisk ikke om disse kunne laves med kondenseret mælk, og så få forkortet kogetiden – men det kvarter overlever man nok. Du må hellere komme i gang med karamelkogeriet, så får vi se hvor mange værtindegaver det reelt bliver til 🙂

  • Marie siger:

    Nu har jeg jo lavet Klidmosters guldkarameller med kondenseret mælk op til flere gange – og jeg tror bestemt sagtens de kunne klare en nød eller to, uden problemer. Og det tager jo ingen tid!

    • Signe siger:

      Jeg ved bare ikke hvor crunchy det bliver, de gange hvor jeg har lavet karamel med kondenseret mælk, er det blevet en meget blød karamel.

  • Ida siger:

    Kan der bruges glukosesirup i stedet for den lyse sirup? Hvis ja, hvor meget??

    • Signe siger:

      Glukosesirup kan noget andet end almindeligt sirup, så jeg ville ikke umiddelbart bytte de to ud. Hvis du alligevel vover pelsen, vil jeg gerne høre om resultatet 🙂

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *