Jordbærmarmelade og -saft

I pinsen var vi på besøg hos nogle gode venner i Herning, og da de fortalte om en fantastisk polsk (og økologisk) jordbæravler, måtte jeg bare ud og investere i de lækre bær. De smagte vildt godt – af sol og sommer, som rigtige jordbær skal, men kostede altså også 30 kr. bakken (á 500 g). Heldigvis havde han også 2. sorteringsbær (som jo er fine til kogning), så jeg opkøbte lageret (hvilket lyder voldsomt, men i virkeligheden kun var 8 bakker!), og da vi kom hjem stod eftermiddagen i syltningens tegn.

Jeg startede med saft, da det skal stå og dryppe af i mindst en time, og lavede derefter marmelade. Jeg har som regel altid Rød Melatin i skuffen (da man jo aldrig kan vide, hvornår man støder på lækre bær!), og sukker har man vel altid i rå mængder. Jeg kogte begge dele med vanille, og brugte så også lys muscavado til marmeladen – for at give en lidt karamelagtig smag.

Jordbærsaft

2½ kg jordbær

1 vanillestang

1 liter vand

Ca. 300 g sukker pr. liter saft

Skyl jordbærrene, skær blomsten af (halver de store bær), og kom dem i en gryde sammen med en flækket stang vanille og 1 liter vand. Sæt gryden over, og når det koger, skal det koge i 20 minutter. Kom et stykke stof (jeg bruger altid en stofble) i en sigte, sæt den hen over en stor skål, hæld den kogende jordbærmasse i og lad det dryppe af i mindst en time.

Mål saften af (jeg fik knap 3 liter) og kog det op sammen med sukker, smag til og kom det dernæst på skyllede flasker – jeg kom halvdelen af saften i fryseposer og i fryseren (så slipper man for konserveringsmiddel), og resten på køl – så er der sommer på flaske!

Saften skal blandes med 3-4 dele vand – eller måske blandes med lidt cava til en let sommerdrink.



Jordbærmarmelade


1½ kg jordbær

400 g rørsukker

350 g lys muscavado

1 stang vanille

1 tsk rød melatin

2 spsk sukker

Atamon til at skylle glassene

Jordbærrene skylles og skæres i halve eller kvarte alt efter størrelse (og hvor store “klumper” man er til). Kom dem i en gryde sammen med sukkeret og den flækkede vanillestang. Vend rundt og lad det stå og trække under låg i en times tid. Sukkeret trækker saften ud af bærrene, så man ikke behøver at tilsætte vand, og derfor får en mere intens smag i marmeladen.



Sæt gryden over medium varme, og lad marmeladen småkoge i 15 minutter. Husk at skumme af undervejs i kogningen – det ser grimt ud med urenheder i den færdige marmelade (har nu ingen betydning for smagen!). Tilsæt melatin blandet med sukker under omrøring, og lad det koge i yderligere 2 minutter. Kom marmeladen på Atamonskyllede glas (lidt Atamon i bunden, kogende vand på og vupti – marmeladeklare glas), skru låget på med det samme! Alt efter hvor store glas du bruger, skulle der gerne blive ca. 6 glas af denne portion. Så er der sommermarmelade et par måneder frem 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Jordbærmarmelade og -saft

  1. Pingback: Jordbærkoldskål | Signes Mad

  2. Pingback: Scones | Signes Mad

  3. Signe skriver:

    Hej
    Vi har verdens mindste have, så ingen bær her 🙁 Har dog lige fået tilbudt at komme op og plukke bær i en gammel have, når nu sæsonen starter – jeg glæder mig allerede!
    Og ja, frisk brød og frisk marmelade, namnam
    Hilsen Signe

  4. Camilla Sejerøe skriver:

    Åh, hvor jeg glæder mig til alle vores bær bliver modne! Nybagt brød med frisk jordbærmarmelade – så bliver det ikke bedre! Vi får mega mange ribs i år, så der skal laves saft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge