Hyldebærsaft

Som opfølgning på det der med at “åbne hjertet for naturen” var jeg i går ude og plukke hyldebær. De hænger rigtig flot nu og måske 14 dage frem, alt efter hvor solrigt et sted du plukker.
Hyldebærsaft er sådan en rigtig klassiker mod forkølelse; lidt saft, en skive citron og noget kogende vand, så forsvinder forkølelsen nærmest af sig selv (jeg lover altså ikke noget…).
Hyldebær indeholder rigtig meget C-vitamin, men også vildt meget farve, så pas på dit tøj og alt andet man kan komme til at sprøjte på! Jeg har sådan en saftsigte der består af et stativ og et klæde der kan hægtes på, og stoffet er nu HELT lilla 🙂
I modsætning til andre safttyper skal hyldebærsaft ikke tilsættes så meget sukker, bærrene indeholder meget naturligt sukker, og så skal saften også være lidt stærk.

Hyldebærsaft (lidt over 1 liter)
1 kg hyldebær
1 liter vand
ca. 150 g sukker

Skyl og rens hyldebærrene, og fjern de grove stængler. Kom dem i en gryde med vand, og kog op. Lad dem koge i knap 10 minutter til bærrene er bristet. Stil en sigte over en skål og beklæd den med et stykke bomuldsstof (eller brug en decideret saftsigte). Hæld bærrene over i sigten og lad dem afdryppe i et par timer – giv dem evt. et tryk undervejs, så al saften trækker ud. Smid bærrene ud, og kom saften i en gryde sammen med sukker. Kog op og smag til – saften skal være ret stærk, men heller ikke ligefrem sur. Lad saften køle lidt og hæld den over på atamonskyllede flasker (gerne i plast) og opbevar dem på køl eller frys.

9 kommentarer
  • LaTascha siger:

    Uhhh…jeg elsker hyldebærsaft. Jeg plejer at lave det med min mor hvert efterår, så vi har til hele vinteren:-)

    Til gengæld synes jeg godt nok du har fået fat i nogle tidlige hyldebær. Jeg synes vi plejer at plukke dem omkring min fødselsdag midt i oktober, uanset om det så har været på et solrigt sted eller ej. Faktisk så jeg en hel del hyldebær fra toget, da jeg kørte hjem fra arbejde forleden, men de var da også stadig pænt grønne – jeg tænkte nemlig netop på om jeg snart skulle ud og hamstre:-)

  • Signe siger:

    Juli var jo meget varm, så det er muligvis derfor – jeg synes nemlig også at det er tidligt!
    Jeg har både set helt grønne klaser, og så også nogle der "hænger med hovedet", så de tydeligvis er helt saftspændte 🙂

  • Piskeriset siger:

    Uhm! Jeg havde tænkt på at samle hyldebær i denne weekend, men så var der alligevel ikke tid til det. Hyldebærsaft er så godt – og god til forkølelser, som du også skriver 🙂

    I øvrigt en god idé med at fryse saft – det er jeg begyndt at gøre nu, efter du skrev om det i forbindelse med saftproduktion i sommers 🙂

  • Signe siger:

    Som barn kunne jeg faktisk ikke lide hyldebærsaft, det var vist for stærkt. Nu smager det skønt!
    Altid dejligt med opbevaringstips 🙂 Der er bare intet bedre end at finde en glemt flaske saft på bunden af fryseren!

  • Hanne's verden siger:

    Ser skønt ud. Jeg må vist ud at lede efter bær .. hvis folk da ikke har snuppet alle blomsterklaserne i foråret;D

  • Signe siger:

    Der var bestemt ingen mangel på bær her, men jeg ved jo ikke om folk er mere hyldeblomst-samlende på Viborgegnen 🙂

  • Bente siger:

    Hej Signe, det lyder skønt med hyldebær. Jeg er begyndt at følge din opslag på portalen – en fantastisk ide med den. Hvornår står man ikke lige og mangler et par tip og inspiration til mad og lækkerier 😉

    Knuz Bente

  • Signe siger:

    Hej Bente
    Altid dejligt med ros, og jeg er kun glad for at kunne inspirere.
    Kh Signe

  • […] Hyldeblomstsæsonen har været helt utrolig kort i år pga varmen, men jeg nåede da både at lave hyldeblomstsaft og jordbær-rabarbermarmelade med hyldeblomst samt selvfølgelig denne […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *