Honningkager

Det der med langtidsprojektet “ægte honningkager” har jeg i mange år skudt foran mig, men efter indkøbet af Camilla Plums nyklassiker “Jul” besluttede jeg at nu det skulle være. Hendes version er med rugmel, men hvedemel kan sagtens benyttes. Dejen består stort set kun af honning og mel, så valget af honning er ret vigtigt. Fra vores tur til Rom havde jeg hjembragt et glas kastanjehonning, som smager ret markant, så jeg blandede det med lidt almindelig dansk sommerhonning, men det smager stadig meget igennem.
Konsistensen på kagerne bliver ligesom de der seje, lækre nogen, man køber i Den Gamle By. Jeg skal dog advare om at hvis man gerne vil lave store hjerter (i flertal), skal man nok lave dobbelt portion – jeg valgte at lave små, tynde kager, og jeg fik omkring 40 stk. ud af portionen.
Dejen kan modne på køl i flere måneder, herhjemme klarede planlægningen 3 uger, og resultatet er nærmest fabelagtigt. Jeg glæder mig meget til at servere kagerne for mine forældre til jul 🙂

Honningkager (20-40 stk alt efter størrelse)
250 g honning
250 g rugmel (eller spelt-/hvedemel)
1 æggeblomme
1 tsk potaske
1 tsk hjortetaksalt
1 tsk kanel
½ tsk revet muskatnød
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt allehånde
100 g mørk chokolade til pynt

Ælt mel og honning sammen til en fast dej. Kom dejen i en frostpose og læg den på køl i mindst 1 uge.
Smuldr den hårde dej ned i en skål. Kom æggeblomme, potaske, hjortetaksalt og krydderier ned i skålen og ælt dejen sammen. Sæt den på køl til næste dag.
Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud til ca 5 mm’s tykkelse. Stik ud til små eller store honningkager. Kom dem på en plade og bag dem på næstøverste rille ved 200 grader i 5-8 minutter (igen efter størrelse). Lad kagerne afkøle på en rist og pensl dem med mørk chokolade. Spis til du får ondt i mavsen, men husk at honningkager kun bliver bedre af at blive gemt nogle dage i en kagedåse 🙂

8 kommentarer
  • foodfanatic siger:

    Kære Signe
    Sikke dog et hyggeligt bageprojekt. Du må endelig lige uploade nogle billeder af de pyntede kager. God søndag 🙂
    Kh Nadia

  • Elsebeth siger:

    Hvad var dit trick til at samle mel+honning-dejen. Jeg brugte god dansk fast honning, og der skulle stærke mandehænder til. Jeg venter, til de hænder kommer til jul, for èn æggeblomme giver ikke megen væde – er det varmen fra hænderne, der skal blødgøre dejen, så man kan arbejde med den? – den lugter som at stikke næsen ned i et bistade – vidunderligt!

    • Signe siger:

      Ifl. fru Plum kunne man evt. tilsætte lidt vand for at blødgøre dejen – det var nu ikke nødvendigt for mit vedkommende.
      Det er simpelthen de bedste honningkager jeg nogensinde har smagt – honningen smager virkelig igennem.

  • Thomas Frost siger:

    Skal man eventuelt varme honningen lidt op før man ælter den med mel, hvis det er en fast honning man vil bruge?

    • Signe siger:

      Jeg brugte en forholdsvis flydende honning, så jeg tænkte ikke videre over det, men man kan jo altid komme honningen et smut i mikroen hvis den er for hård.

  • […] dernæst var det disse lækre ingefærkager, og i dag har jeg taget den helt store tørn, og bagt honningkager, vaniljekranse og pebernødder. Så regner jeg faktisk heller ikke med at bage mere før jul, men […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *