Gule ærter

Da jeg var barn hadede jeg gule ærter, sådan noget tyk suppe med splattede grøntsager var bare ikke rigtig mig. I januar var jeg så til søndagsbrunch på Det glade vanvid (læs Malous anmeldelse her) og en af retterne var gule ærter. Virkelig delikat i smagen, og helt anderledes end barndommens haderet.
Ikke så længe efter faldt jeg over en pose gule flækærter i Nettos rodebunker (nå ja, spotvarer…), og så blev jeg jo NØDT til at prøve kræfter med de gule ærter. Hos slagteren købte jeg god medister og kogeflæsk (kun saltet, ikke røget), og rodfrugter har jeg næsten altid i  grøntsagsskuffen. Jeg valgte at bruge noget af min gode fond fra fryseren som base for de gule ærter, men hvis man ikke har det, kan man koge flæsket med lidt ekstra gulerødder, løg, porretop, laurbær og peberkorn.

Vi endte ud med en virkelig delikat, tyk og kraftig suppe, som stadig havde lidt bid fra grøntsagerne, syre fra eddiken og det virkelig lækre kød, serveret med sennep og rødbeder a part.
Denne portion var passende til 7 sultne personer, og er simpelthen vintermad, når det er bedst.

Gule ærter (6-8 pers.)
500 g gule flækærter
1½ l god fond
ca. ½ l kogende vand
1,2 kg medister
500 g kogeflæsk (et helt stykke)IMG_0432
2 porrer
1 stor bagekartoffel
3 persillerødder
1 pastinak
2 gulerødder
1 dl eddike
salt og peber

Kom fond i en gryde og lad det koge op. Kom kogeflæsk ned i fonden IMG_0426og top op med kogende vand, så det præcis dækker kødet. Lad det småsimre under låg i 30 minutter. Hæld flækærterne ned til kødet og lad det simre i yderligere 30 minutter. Tag kødet op og hold det varmt.
Skræl og ordn grøntsagerne og skær dem i fine tern. Kom kartoffeltern ned til ærterne og lad dem simre i yderligere 15 min. Smag på ærterne, de skal være møre. Sigt ½ l af kogelagen fra og kom den i en gryde sammen med medisteren. Lad den småkoge i 15 minutter. Giv de gule ærter et par drøn med en stavblender, de skal ikke være helt fine, men stadig have tekstur. Tilsæt tern af rodfrugter og lad suppen simre i 5 minutter. Tilsæt eddike og smag til med salt og peber.
Skær kogeflæsk i tykke skiver og medister i store stykker. Gem kogelagen fra medisteren til at lave en god sauce en anden gang. Server de gule ærter med kødet a part (fancy fransk køkkenudtryk for ved siden af) sammen med sennep og rødbeder. Drik masser af kold øl til.

GULE ÆRTER

 

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i hovedret, simremad og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Gule ærter

  1. John U. Jørgensen skriver:

    Kære Signe. Ikke mange børn holder af gule ærter. Det gjorde du heller ikke, men jeg må på det skarpeste tage afstand fra den beskrivelse du har om udkogte grøntsager. Jeg har ALTID skiftet gtrøntsagerne, så de der blev serveret var sprøde, friske og med bid. Kh. Din far

    • Signe skriver:

      Undskyld mange gange. Er nok farvet af de fleste børns uvilje mod enhver form for kogte grøntsager, og har dermed forvansket sandheden en smule 🙂

  2. Pingback: Mortens Kro - en anmeldelse | Signes Mad

  3. Klidbanditten skriver:

    Nam nam nam, det er altså søbemad i verdensklasse. Jeg skal spise resterne af mit i dag – forvandlet til en indisk karrysuppe 🙂
    Klidbanditten recently posted..Pandekagedagen: gyldne minipandekager af gule ærter…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge