Grønkålsboller

Torsdag aften var jeg til madklub med vin hos den skønne Anne. Vi fik lidt mere end et glas, så jeg fik lov til at låne gæstesengen. Næste morgen serverede Anne nogle labre spinatboller, som åbenbart var en opskrift fra den hedengange Sigfreds kaffebar i Aarhus. Hjemme i Kjellerup spekulerede jeg på om bollerne kunne bages med grønkål, da jeg stadig har et par pakker af den gode sønderjyske og økologiske kål liggende i fryseren (5 kr pakken lige efter jul). Som altid er der sjældent langt fra tanke til handling herhjemme, så fredag aften blev der sat dej over.
Dejen skal hæve på køl natten over, så jeg endte med at bage bollerne som morgenmadsboller, og pigerne var ikke begejstrede! Grønkål og Nutella er åbenbart ikke nogen vinder-kombination. Til gengæld smagte bollerne skønt med en skive røget ost på toppen, og som sandwichbolle vil den også være fin. Nybagt uden tilbehør smager bollen også dejligt – og så mætter den helt vildt. To små boller, og jeg behøvede ikke mere mad førend 5 timer senere.
Er man ikke så vild med grønkål, kan man jo bare bage bollerne med spinat, som de var i “originalen”.

Grønkålsboller (ca. 35 stk)
½ pk gær
1 liter vand
500 g optøet, hakket grønkål
125 g mandler
375 g havregryn
2 spsk salt
1 kg spelt- eller hvedemel (gerne stenkværnet, så fiberindholdet er større)

Start med at hakke mandlerne groft.
IMG_2915
Kom vand, gær og grønkål i en røreskål (jeg brugte min røremaskine), og opløs gæren. Tilsæt mandler, salt og havregryn. Rør melet i af flere omgange. Dejen behøver ikke blive æltet længe, nogle minutter er nok. Sæt film over skålen og sæt den på køl i mindst 12 timer, gerne op til 18.
IMG_2919
Næste dag gøres 3 bageplader klar med bagepapir. Gør hænderne våde, og form til boller. Fugt hænderne for hver fjerde bolle (det passer i hvert fald for mig).
IMG_2922
Lad bollerne efterhæve i 30 minutter, og bag dem så ved 220 grader i 15 minutter. Nydes med ost eller pålæg, IKKE med chokolade (skulle jeg hilse og sige).
IMG_2929

2 kommentarer
  • Elsebeth siger:

    Til os, der ikke kan lide havregrød, får brødet ikke den smag, når man blender havregrynene – jeg køber nogle særligt grove gryn.

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *