Gris med æble og øl

I går tilbragte jeg det meste af dagen i køkkenet – efter mange weekender med mange planer, trængte jeg virkelig til en dag i køkkenets tegn. Der blev kogt fond i den STORE gryde* (oprydning i fryseren inden vi skal have 25 kg af hhv. lam og ko her i november), lavet æblegele i rå mængder, bagt kokostoppe og sidst men ikke mindst skulle vi jo have lidt aftensmad. Vi har stadig en del kød tilbage fra den lille gris vi fik i sommer, og jeg besluttede mig for en skank. Denne vejede kun 700 g, men der er meget kød i forhold til ben, så der var rigeligt til vores familie. Jeg lod mig inspirere af Malou og hendes æblegris, men havde lyst til at tilføre lidt syre fra øl også. Skyen fra stegningen smagte så englene sang, og behøvede ikke andet end lidt salt og peber – det var et skønt vintermåltid med en fyldig kartoffelmos til (manden måtte slå mave på sofaen efterfølgende…).

Vores lille Filippa-æbletræ gav virkelig mange æbler i år, så jeg har lavet både gele, sirup og smør ind til videre – og har stadig omkring 20 kg æbler tilbage. Forslag til brug modtages gerne, de er nemlig lige på det sure til at være spiseæbler.

* Da min ældste datters veninde så gryden og hørte at den indeholdt suppe, spurgte hun med dyb undren: “Hvor meget suppe kan I egentlig spise???”

Gris med æble og øl (4 pers.)
700 g svineskank
3 spsk æblesmør (lavet nogenlunde sådan her)
2 tsk dijonsennep
2 spsk hvidvinseddike
2 porrer (det hvide)
2 store æbler
3-5 persillerødder (alt efter størrelse)
1 dl æblesirup
½ øl af pilsnertypen
salt og peber
1 tsk maizena og lidt vand

Rør æblesmør, sennep og eddike sammen med lidt salt og peber, og smør svineskanken ind i marinaden.  Skær porrerne i tykke skiver, æblerne i både og persillerødderne i halve på langs eller bruge dem hele (alt efter størrelse). Kom grøntsagerne i Römertopfen og læg svineskanken ovenpå. Hæld æblesirup og øl i stegesoen, drys med lidt salt og peber, sæt låget på og kom den i en kold ovn. Skru op på 175 grader og giv den 2 timer. 
Stik i svineskanken for at mærke om den er helt mør, tag den til side og lad den trække. Sigt stegeskyen over i en gryde og kog det op. Smag til med salt og peber, og jævn skyen med lidt maizena udrørt i vand. Skær kødet i skiver og server med kartoffelmos og grøntsagerne fra stegesoen.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Gris med æble og øl

  1. Lis skriver:

    Det lyder som en lækker, lækker ret.
    Hvad er æbelsirup ?? Kan det købes eller skal jeg selv lave det ?

    Kh. Lis
    Lis recently posted..Knit along, eller Strik i fællesskab!

    • Signe skriver:

      Jeg har lavet æblesirup ved at køre æbler gennem en saftcentrifuge og koge saften op med masser af rørsukker og vanilje. Lad det koge ind til en sirup. Jeg har linket til Hannes opskrift – komplet med mål og vægt 🙂

  2. Pingback: Gris med æble og øl | Madbevægelsen -- danske madblogs

  3. Ellen skriver:

    Nøøj det lyder godt, – det skal jeg helt sikkert have prøvet en dag.
    Ellen recently posted..Koteletter i fad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge