Grønlangkål

Som tidligere nævnt havde vi årets første julefrokost i går sammen med nogle af vores bedste venner og deres 3 børn. Menuen var temmelig børnevenlig; stegte og marinerede sild, fiskefileter med hjemmerørt remo, gravad laks, nybagt leverpostej, frikadeller med rødkål, glaseret hamburgerryg med grønlangkål og på ærespladsen… Rullepølsen fra forleden! Til at runde det hele af, havde jeg lavet en lille let dessert; foodfanatics Chokolate Mud Cake, som vist har gået sin sejrsgang i blogland, og med rette – hold op, hvor var den god!

Nå, men tilbage til grønlangkålen, som jo normalt er sønderkogt og helt finthakket. Jeg havde i stedet valgt at dampe den let, grofthakke den og dernæst koge den i en fed bechamel lavet på fonden fra hamburgerryggen. Det betød at der stadig var bid i kålen, masser af smag, og i stedet for “grøn, tyk sovs” som jeg ofte forbinder grønlangkål med, blev det et lækkert grønt tilbehør, hvor man kunne smage kålen – mums! Til trods for at der stort set ingen appetit var tilbage på daværende tidspunkt, lykkedes det os alle at spise en stor skive hamburgerryg med masser af grønlangkål og god sennep; til gengæld måtte jeg så springe leverpostejen over :-)

Grønlangkål (julefrokost til 6 pers.)
En baljefuld grønkål (200 g drænet vægt – altså efter dampning)
1 dl god fond (gerne nedkogt fra hamburgerryg eller skinke)
15 g smør
2 spsk mel
1 dl mælk
1 dl fløde
salt og peber

Grønkålen skylles grundigt, gerne i 2 hold vand. De grove stængler fjernes og kålen dampes i vand i 5 minutter (du behøver ikke tilsætte salt på nuværende tidspunkt). Hæld kålen over i en sigte og pres vandet ud. Kom kålen over på et bræt og hak den groft med en kniv.Lav en opbagt sovs: Smelt smør i en gryde, tilsæt mel og lad det koge igennem et par minutter. Hæld fonden på og pisk grundigt. Tilsæt mælk, pisk yderligere og kom så fløde i. Sovsen skal være forholdsvis tyk. Smag til med salt og peber. Kom den hakkede grønkål i og lad det koge sammen i knap 10 minutter. Smag til igen og server sammen med skinke eller hamburgerryg.

Print Friendly

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i frokost og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

19 kommentarer til Grønlangkål

  1. Mette Lindgaard Eriksen skriver:

    Uhm det lyder godt. Får helt lyst til en god julefrokost :)

  2. Klidmoster skriver:

    Orv, mums – laber variant. Det er helt bestemt noget helt andet end den ‘stuvede græsplæne’ man ofte bliver tvunget ud i :-D
    Klidmoster recently posted..2 x Gløgg – Granatæble-appelsin og hvidvin-hyldeblomst

  3. Tine skriver:

    Øjjjj… det kan jo være man skulle prøve det, når man engang får gravet sin grønkål fri af sneen…. :-)

    Tak for i dag!
    Tine recently posted..Piet van Deurs

  4. Hanne K skriver:

    Wouw – den kål ser helt fantastisk ud!! … jeg tror sgu, at jeg sender opskriften til det firma, som leverede julefrokosten på job i fredags – det var SÅ ringe!! Så kan hun lære det! ;)
    Hanne K recently posted..Sortøjede bønner – Blackeyed beans

  5. Piskeriset skriver:

    Iiih, det har jeg stadig ikke nået at lave. Det ser ellers spændende ud!
    .. måske jeg når det til en julefrokost i løbet af måneden… ;-)
    Piskeriset recently posted..Julekalender på vej

  6. Marie skriver:

    Den ser superlækker ud, Signe. Jeg fulgte en opskrift på grønlangkål fra Hjerteforeningen forleden: http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=27&rid=131, og undrede mig en smule over sukkermængden i opskriften. Jeg kom ca 2 spsk i, men den blev stadig for sød… ved ikke helt hvorfor kålen skulle kalde så meget på sukker, meget mystisk synes jeg.
    Følger afgjort din opskrift næste gang!

  7. Pingback: Den hvide jul « Julekalender for alle

  8. Linda Framke skriver:

    Hvad er selvhævende mel og hvor køber man det?
    Linda Framke recently posted..Linda – nu som kreablogger

  9. Signe skriver:

    Man blander almindeligt mel (her 125 g) med 1 tsk bagepulver med top og lidt salt – vupti, selvhævende mel :-)

  10. Pingback: Jeg glæder mig i denne Tid; nu falder Julesneen hvid, og saa maa Julen komme! | Madbloggernes Himmel

  11. Linea Toft Kuhrt skriver:

    Her gør vi det at kålpølser, Hamburryg, medister koges sammen og Grønkålen blir spædet op med det… sammen med fløde… tilsættes lidt natron :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


2 + = fire

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge