Glaseret svinemørbrad med lun speltsalat

Nu er det officielt januar, hvilket i min husholdning betyder masser af rodfrugter, grønt og deslige. For et par år siden var mit nytårsforsæt at jeg skulle servere grønt til ALLE måltider, og det er faktisk lykkedes meget godt at få implementeret i hverdagen. Vi får rigtig tit gulerodsstænger (så er man da sikker på at ungerne spiser det), men ellers masser af sjove salater, dampede ærter og bagte rodfrugter. Det er klart mig der er rodfrugtsentusiasten hjemme hos os, min mand er noget skeptisk overfor alt andet end gulerødder, og ungerne har det på samme måde. Jeg tror nu på at overfor ungerne hjælper det at servere det jævnligt, og de skal jo altid smage, selvom det er “noget mærkeligt noget”…

Forleden aften stod den så på rodfrugtamok – eller som min mand ynder at kalde det – hippieæde! Han kan kalde det hvad han vil, jeg syntes det smagte fantastisk:

Lun speltsalat

3 dl perlespelt (polerede speltkerner)

6 dl vand

1 rødbede

1 fed hvidløg

1 tsk salt

2 spsk olivenolie

saft af ½ citron
1 håndfuld persille

Kom speltkernerne i en gryde sammen med vand og salt. Skræl og riv rødbeden, riv hvidløget, og kom det ned til spelten. Kog i 10 min og lad det stå og trække i yderligere 10 min. Hvis der er overskydende vand, hældes det fra og olie og citronsaft vendes i. Smag til med salt og peber, og kom den hakkede persille i når kernerne er kølet lidt af. Salaten smager også godt kold.


Glaseret svinemørbrad

1 afpudset svinemørbrad
1 lime

1 spsk soya
1 fed hvidløg
1 porre
1 pastinak
frisk eller tørret timian

1 spsk honning

salt og peber

Vend mørbraden med limesaft, soya og knust hvidløg og lad det trække på køl en times tid. Skær pastinak og porre i grove stykker. Tør mørbraden af og brun den af i lidt olie i en stor gryde, eller sauterpande. Tag den op og brun grøntsagerne af. Kom mørbraden ned til grøntsagerne, tilsæt honning, timian, salt og peber, skru ned på lav varme og sæt låget på. Lad det småkoge i ca. 15 min (vend mørbraden undervejs), de sidste 5 minutter uden låg, så honningen glaserer grøntsager og mørbrad.

Server med speltsalaten og et stykke brød.


Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge