Gammeldags kylling

Stor var min overraskelse, da jeg fornylig opdagede at jeg aldrig har blogget om gammeldags kylling, stegt i gryde med SOVS. Jeg har lavet det masser af gange, men bare aldrig fået fotograferet undervejs. Den fadæse bliver der heldigvis rettet op på nu, for det smager jo skønt.
I mit barndomshjem kaldte vi det altid kylling med skilt sovs, da fedtet lægger sig ovenpå sovsen, så den bliver ikke helt så pæn. Jeg jævner den kun minimalt, og bruger også kun en lille smule kulør – det er jo en sommerret, og hertil hører bare ikke tyk, brun sovs i min bog.
Vi fik nye, danske kartofler samt agurkesalat og rabarberkompot til – det var et festmåltid uden lige!

Gammeldags kylling (4-5 pers.)
1 kylling af mindst 1300 g (jeg foretrækker Løgismose-kylling)
25 g smør
1 økologisk citron
1 håndfuld persille
2½ dl vand
salt og peber
evt. lidt jævning af mel og vand
evt. en dråbe kulør

Rens kyllingen indvendig så der ikke sidder blodrester. Skær de yderste vingespidser af. Skær citronen i kvarte og skyl persillen. Kom lidt salt og peber ind i kyllingen og prop persille og citron derind også. Luk kyllingen med en kødnål.
IMG_2936
Smelt smørret i en stegegryde, lad det bruse af og læg kyllingen ned i gryden. Giv den god tid til at brune på alle sider. Ikke noget med at vende den rundt konstant, den skal have 4 til 5 minutter på hver side. Når kyllingen er fin og brun tilsættes vandet.
IMG_2940
Drys med lidt ekstra salt og peber, og sæt låget på gryden. Skru ned til vandet blot simrer, og giv kyllingen 30 minutter på ryggen. Dernæst vendes kyllingen og gives yderligere 30 minutter.
Hvis du har et stegetermometer skal kyllingen være 75 grader varm ved benet; stik ind ved låret eller hvor brystet er tykkest. Ellers kan du stikke en stegegaffel ind ved låret og tjekke om saften er klar. Min kylling fik i alt 5 kvarter under låg, så var den klar.
Læg kyllingen på et bræt, mens sovsen laves færdig: Smag sovsen til med lidt salt og peber og evt. et skvæt eddike (jeg brugte et par spsk lage fra agurkesalaten). Jævn sovsen let, og giv den en dråbe kulør.
Partér kyllingen, og server den med nye kartofler, agurkesalat og rabarberkompot  – så er der sommer på en tallerken.
IMG_2948

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Gammeldags kylling

  1. Pingback: Hønsesalat | Signes Mad

  2. Pingback: Rabarbertrifli | Signes Mad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge