Fyldt speculaas

Vi har nu 2 år i træk været nogle dage i Amsterdam i efterårsferien. Byens rolige tempo, de fine kanaler og de mange gode spisesteder tiltaler os virkelig. Jeg har skrevet et indlæg om sidste års tur lige her. Både sidste år og i år tog vi noget særligt hollandsk kage med hjem; gevuldte speculaas. Det er ingen hemmelighed at hollænderne er meget glade for kanel, og denne kage er nærmest en slags peberkagedej fyldt med det lækreste marcipan. Når vi har købt den i Amsterdam, har det nærmest lignet en kæmpe skærekage, som man så køber stykker af.

Lige efter at vi var kommet hjem i år (og havde spist kagen), fandt jeg en opskrift på i den nye Ottolenghi kogebog; Sødt (som jeg i øvrigt kun kan anbefale – ligesom de øvrige kogebøger fra Ottolenghi er den utrolig gennemarbejdet og uhyre inspirerende).
Kagen er ikke voldsom svær at lave, og hvis du ikke orker at smutte mandler, kan man altså sagtens bruge marcipan. Jeg havde en syltet appelsinskal, købt med hjem fra Italien i sommer, i gemmerne, men er du ikke til pomerans og sukat kan revet appelsin- og citronskal bruges som alternativ smagsgiver.
Prøv denne kage som supplement til julens klassikere; den er saftig og lækker krydret – og så kan resten af krydderblandingen nemt bruges til en gang pebernødder.

Fyldt speculaas (12 pers.)
Krydderblanding:
1 spsk stødt kanel
3/4 tsk stødt hvid peber
3/4 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt anis
1 tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt koriander
1/4 tsk revet muskatnød
1/4 tsk stødte nelliker

Dej:
100 g smør
100 g muscavadosukker eller brun farin
4 tsk krydderblanding
1-2 spsk sødmælk
½ tsk natron
½ tsk salt
180 g hvedemel

Fyld:
200 g smuttede mandler
150 g sukker (alternativt 350 g marcipan)
1 stort æg
50 g hakket sukat eller pomeransskal (alternativt revet skal af 1 økoappelsin og 1 økocitron)

Pensling og pynt:
15 g smeltet smør
30 g smuttede mandler
1 sammenpisket æg

Bland alle ingredienserne til krydderblandingen sammen.
Kom smørret i en røremaskine eller foodprocessor(dejen skal ikke piskes, men røres sammen). Kom det brune sukker samt 1 spsk mælk i og rør det godt sammen. Bland mel med 4 tsk. krydderblanding, salt og natron og kom det ned i maskinen. Rør dejen sammen – her kan det være nødvendigt at tilsætte yderligere en spiseskefuld mælk, for at få dejen til at hænge sammen. Hæld dejen ud på bordet, saml den til en kugle, kom film om og sæt den på køl i mindst 30 minutter.
Til fyldet smuttes mandlerne, hvorefter de tørres grundigt i et viskestykke og kommes op i en foodprocessor. Hak dem i ca. 30 sekunder, tilsæt sukkeret og hak yderligere til blandingen er nogenlunde findelt. Tilsæt æg og sukat (alternativ citrusskal) og saml mandelfyldet. Hæld det over i en skål og sæt den gerne på køl i en halv times tid.
Nu skal kagen samles: Kom lidt mel på en bordplade og bank dejen med en kagerulle til den er et par centimer tyk. Rul den ud til den er ½ cm tyk – den er ikke så nem at rulle ud, så vær forsigtig. Læg den over på et stykke bagepapir og pensl den med smeltet smør. Kom mandelmassen på midten i en ca. 6 centimer bred bræmme. Fold den ene side af dejen op over fyldet ved hjælp af bagepapiret.


Pensl med smør og fold den anden side ind over. Luk så vidt muligt fyldet inde og vend kagen om (brug igen bagepapiret til hjælp).
Pensl kagen med æg og pynt med smuttede mandler. Pensl kagen igen.


Bages på næstnederste rille ved 190 grader i ca. 30 mintter. Lad kagen afkøle på en rist til den er helt kold og skær den så i skiver og server.
Kagen kan godt holde sig i 4-5 dage – hvis den får lov.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i kage og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge