Flammkuchen

Dette års sommerferie startede ud med 6 dage i Sydtyskland; først 3 dage ved Mosel og dernæst 3 dage ved Rhinen. Smukke områder med masser af vinmarker, så vi fik besøgt adskillige vingårde (gudskelov for store børn, der også gerne vil smage vin). Vi var på sejltur på Rhinen, så Lorelai-klippen både oppe- og nedefra, var på sightseeing i Trier, og fik besøgt en smuk, smuk borg (Burg Eltz). Alt i alt en rigtig spændende tur.

Tysk madlavning er rigtig meget noget med schnitzler og pølser, men vi fik da også friske kantareller et par gange, samt nogle meget våde, blandede salater. Når man nu rejser efter gode kulinariske oplevelser, er det svært at blive rigtig begejstret i Tyskland; det bliver bare hurtigt meget af det samme. Dog vil jeg fremhæve flammkuchen, som på en måde er Tysklands svar på pizza – men uden ost eller tomatsovs. Hvis man aldrig har fået det, lyder det sært, men det smager altså vildt godt. Man kan få flammkuchen i mange varianter (også med tomat og ost), men den helt klassiske med løg og bacon er nu engang min favorit.
Dejen skal rulles ultratyndt ud, og nogle steder er det nærmest en slags flaget filodej, men til “hjemmebrug” er det nemmest at lave en gærdej. Opskriften her er fra magasinet Lækkerier (som jeg kun kan anbefale, hvis man er vild med at bage), og er rigtig nem at gå til.
I øvrigt er flammkuchen og tarte flambée nøjagtig det samme; og jeg fik faktisk også én serveret som barsnack i Italien, dog var den med løg og ansjoser.
Brug en god kvalitet bacon, gerne tørsaltet, i så simpel en ret kan det bestemt smages!

Flammkuchen (3 pers.)
1½ dl koldt vand
10 g gær
200-250 g hvedemel
1 tsk sukker
1 tsk salt
Fyld:
2 dl creme fraiche 38%
2 løg (ca. 200 g i alt)
125 g bacon i smalle tern
lidt muskatnød
friskkværnet peber

Varm ovnen op til 250 grader; hvis du har en pizzasten må du hellere end gerne benytte den, ellers sætter du blot en bageplade ind i ovnen.
Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt og sukker samt hvedemel lidt ad gangen. Ælt dejen godt; gerne på maskine, til den virker smidig og ikke klistrer. Lad den hæve i 30 minutter.
Skær bacon i smalle tern og løgene i ultratynde skiver (hvis du har en mandolin, kan den med fordel benyttes her).
Del dejen i to og rul først den ene, så den anden ud til et rektangel. Dejen skal være så tynd som overhovedet mulig. Overfør dem til hvert sit stykke bagepapir og kom en deciliter creme fraiche på hver. Smør det jævnt ud og drys med en smule muskatnød. Fordel dernæst halvdelen af løgene ovenpå cremefraichen og top med halvdelen af baconen på hvert stykke dej.
Overfør bagepapiret til den brandvarme plade og bag tærten i ca. 8 minutter på næstøverste rille.
Kom den varme tærte på et bræt, drys med lidt sort peber, skær den i 16-20 små stykker og servér med en skål blandet salat til.


1 kommentar
  • […] efterskolen. Min kollega og jeg forsøger at udfordre eleverne lidt udi madlavning, fx lavede de flammkuchen fornylig, hvilket var et stort hit. Det bliver primært til noget bagning, og forleden stod den på […]

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *