Finskbrød

Udover fedtebrød ville jeg i år også gøre op med et barndomstraume; finskbrød. Min mormor påstod altid at det var min morfars yndlingskage, men jeg har sjældent smagt værre kage. Her snakker vi altså en eksplosion af tørhed, hvor man ofte endte med at skolde sig selv i for varm kaffe, blot for at kunne tale igen – alle spytkirtler blev simpelthen sat på overarbejde, for at genindføre normaltilstand. Man skulle efterhånden tro at man fik lært at sige “nej tak”, men udover at min mormor var virkelig slem til at nøde én til man faktisk tog en kage, så glemte jeg det også fra gang til gang; så tit kom vi der jo heller ikke!

Jeg har flere gange over de senere år, hørt finskbrødets fortræffeligheder omtalt her i blogland, så i år tænkte jeg at det skulle være. Jeg benyttede mig af Sifs opskrift, for så kan det kun blive gode kager – hun er jo Kagegudinden, og årsagen til at jeg har en hel gruppe veninder i dag, som vi kalder kagedåser.
Ganske som jeg havde en forudanelse om, blev kagerne supergode – og er desuden drønnemme at lave. Der er kun et problem; der er alt for få! Næste gang må opskriften dobles op.

Finskbrød (ca. 50 stk)
75 g flormelis
175 g hvedemel
140 g blødt smør
50 g smuttede, hakkede mandler
1 nip salt

et sammenpisket æg til pensling
20 g hakkede mandler
30 g perlesukker

Rør smør og flormelis samt salt godt sammen. Tilsæt de finthakkede mandler samt hvedemel og saml dejen. Rul dejen til lange stænger på tykkelse med en tommelfinger.
Tryk dem let flade og pensl dem med æg. Drys med perlesukker blandet med hakkede mandler og skær dem i stykker af 3-4 cm. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

IMG_2796
Bages ved 180 grader i ca. 12 minutter; de skal være flydt let ud og blive lysebrune i kanterne.

IMG_2808

 

Udover fedtebrød og finskbrød bagte Rosa og jeg også icebox cookies, som jeg personligt er knap så vild med, men de er til gengæld superflotte. Rosa har haft en masse med i skole, bare for at blære sig 😉 Det kageglade barn syntes de var meget sjove at bage, og noget mere udfordrende end kager til udstikning.

De flotte icebox cookies

De flotte icebox cookies

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i kage og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Finskbrød

  1. Sif skriver:

    Finskbrødets ære er genoprettet! Dejligt at du kan lide dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge