Falafel med pitabrød og salsa

Igen i dag fik vi børnevenlig mad – mad der skal anrettes ved bordet, og hvor man selv kan vælge til og fra er bare altid et hit. At det så samtidig er dejligt krydret og en god måde at få en masse grøntsager på er jo kun et plus.
Jeg bager altid pitabrød selv, men hvis man ikke er den store bager, kan man jo købe nogle gode frosne. Jeg må indrømme at jeg efterhånden er så erfaren en bager, at jeg bare ælter en dej i røremaskinen om morgenen, sætter den i køleskabet hele dagen, og så bager pitabrød når jeg kommer hjem fra arbejde. Udgangspunktet er en super opskrift fra Gomorgen Danmark, hvor min yndlingsbager, Ole fra Lagkagehuset, lavede disse:
Fordej
70 g kærnemælk
85 g fuldkornsspelt (eller anden grovmel)
1 g gær.
Røres sammen og står lunt natten over.
Grunddej
1 kg speltmel (eller ubleget hvedemel)
30 g gær
30 g olivenolie
25 g salt
6 dl lunkent vand

Alle ingredienser blandes med fordejen – ælt til en smidig dej. Hæver i 45 min.
Del i 12 boller, der rulles ud til pitabrød. Lad dem efterhæve på pladerne i ca. 1 time, sæt dem næstøverst i ovnen ved 275-300 grader og bag dem ca. 6 min.

Falafel
150 g kikærter stilles i blød i 24 timer
50 g grov bulgur stilles i blød 1 time
1 tsk st. spidskommen
1 tsk st. koriander
1 æg
lidt rød peberfrugt (ca. 1 spsk)
1 spsk persille (eller frisk koriander)
1 fed hvidløg
salt og peber
1 æg

Alt undtagen ægget køres i foodprocessoren (har du kun en blender, så hak det af 2 omgange), til det er nogenlunde fint. Tilsæt ægget, og kør til det samler sig.
Form med en spiseske, og pres lidt sammen i håndenda de ellers ikke holder ordentlig sammen under stegning. Steg i rigeligt neutral olie (det er ikke nødvendigt at friturestege dem, men de suger altså noget olie), til de får en god brun farve.

Salsa
1 lille rød peber
½ løg
3 tomater
1 lille chili (jeg brugte peperoncini)
1 tsk røget paprika
2 spsk god olivenolie
1 spsk rødvinseddike
salt og peber

Hak peberfrugt, løg og tomat meget fint (jeg skærer kernerne ud af tomaterne, de smager ikke af så meget og så bliver det mindre vådt) og bland med de øvrige ingredienser. Lad gerne salsaen trække en halv time.

Grøn dressing
2 dl creme fraiche (eller græsk yoghurt, fromage frais eller lignende)
1 fed hvidløg
saft af ½ citron
2 håndfulde krydderurter; persille, dild, purløg etc.
salt og peber

Bland alle ingredienserne til en tyk dressing, og server det hele med lidt fintsnittet salat til. Det er simpelthen hverdagsmad man kan tillade sig at invitere gæster på…

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i bagværk, hovedret og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

8 kommentarer til Falafel med pitabrød og salsa

  1. Kristina skriver:

    Hej Signe
    Kan det passe, at du ikke koger kikærterne, men blødt sætter dem i blød, inden de ryger i falafeldejen?

  2. Sarah skriver:

    Tak for tippet, ja det kunne godt tyde på det, for havde den da på 300…..men kunne selvfølgelig prøve at komme dem på en varm plade næste gang og se om det gør en forskel…..

  3. Sarah skriver:

    Jeg fik det lavet, men fordejen var meget hård og svær at udbløde i den resterende dej, men det gik 😉 og fik lavet lækre pitabrød, som godt nok ikke var hule……kan aldrig få mine pitabrød hule…..men så piller vi bare indmaden ud 🙂

    • Signe skriver:

      Effekten er lige god om den er hård eller ej, selvom det er nemmere med en blød dej.
      Megahøj varme i ganske kort tid plejer at give hule pitabrød. Det kan være din ovn simpelthen ikke kan blive varm nok

  4. Sarah skriver:

    Hej Signe.
    Ville afprøve denne opskrift, synes de ser rigtig lækre ud, altså pitabrødene :).
    Lavede fordejen i går, men den er meget bastant og ikke i nærheden af at være flydende, er det rigtigt?

    Kh Sarah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge