En aften på noma

I torsdags havde mine godhjertede forældre inviteret min søster og jeg på noma, og vi fik ovenikøbet lov til at tage vores mænd med 😉

Der var en 40 års bryllupsdag, der skulle fejres og i stedet for en uge med halvpension i Alanya, valgte de at bruge pengene på en aften på noma – det værdsætter vi da heldigvis også meget mere!

Vi startede med at blive modtaget af en væld af tjenere som tog vores overtøj, og vi blev derefter vist hen til vores bord. Idet vi var aftenens største selskab (i alt 7 personer), fik vi et stort aflangt bord i et hjørne af restauranten. Vi kunne så kun se køkkenet, når vi gik forbi på vej til toilettet, men til gengæld sad vi lidt væk fra de øvrige gæster. Tjenerne var meget opmærksomme, rykkede stole ind for damerne, udskiftede servietterne når man gik på toilettet, og huskede om man var til bobler eller ej i valget af vand (det smuttede én gang, så min mand fik half ´n´half, men de rettede det lynhurtigt). Desuden havde vores bord en ansvarlig tjener, der lynhurtigt aflæste stemningen ved bordet, og derfor tillod sig små stikpiller til min far, og adskillige morsomheder hen over aftenen – utroligt professionelt!

Vi startede med lidt champagne (tilkøb i forhold til vinmenuen), og derefter væltede det ind med starters; den ene mere spektakulær end den anden. Vi spiste “blomsterne” på bordet, som viste sig at være knækbrød, friteret rensdyr-mos, en sandwich lavet af ristet rugbrød og kyllingeskind, de frækkeste porrer, hvor kun enden var tilberedt osv. Det var BLÆRET.

Toast med røget torskerogn, vilde urter, eddikestøv og sprødt andeskind

Så begyndte de “rigtige” serveringer. Vi havde hjemmefra bestilt den store nordiske 12-retters menu, og gjort opmærksom på at min mor ikke kan tåle selleri og jeg ikke kan tåle østers. Når man får en 12-retters menu er det lidt svært lige at sætte fingeren på hovedretten som sådan, men idet vi kun fik en ret med kød,var det nok den. Jeg må ærligt indrømme at de første 3 retter ikke lige var mine favoritter; jeg er lidt tekstur-forskrækket, så for blævrede ting byder mig imod. Den første ret var porrer og æbler med tanggele og peberrodsskum – flot og smagfuld, men lidt for “blød”. Den næste ret var søpindsvin med dild, agurk og fløde. Retten kom ind på en frossen tallerken, og var ultrakold. Når man tog en mundfuld, eksploderede det nærmest i munden – meget spektakulært. Rå skaldyr er bare ikke mig, og da jeg er vildt allergisk overfor østers, passer jeg meget på, når noget minder mig om østers, hvilket søpindsvinet gjorde. Der var dog flere ved bordet, der mente at dette var aftenens bedste ret.
3. ret var tørret kammusling, forskellige kornsorter i brøndkarsecreme og muslingesky med blæksprutteblæk. Den tørrede kammusling havde en intens fiskesmag, og kornene i brøndkarse var meget fyldige i smagen, så jeg syntes simpelthen at retten var for stor – jeg kunne godt have nøjedes med det halve.

Kammusling og bog, gryn og brøndkarse

4. ret var rå kastanjer skåret i ultratynde skiver, sammen med hakkede valnødder og en creme med löjrom – nam, hvor var det godt. Dernæst fik de andre ved bordet en virkelig flot østersservering, og de kaldte den alle sublim – jeg fik en kartoffelsymfoni, som smagte af dansk forår. For mig var det nok aftenens bedste ret, den smagte SÅ godt. Så fulgte endnu to vegetarretter, men det gjorde bestemt ikke noget; grillede løg med sagogryn og umoden druesaft samt smørstegt selleri med trøffelsauce – det var fantastisk. Hvis alle vegetarretter smagte sådan, ville jeg ikke betænke mig et øjeblik, og undvære kød fra nu af MUMS!!!

Kartoffelcreme, chips, kogte nye kartofler og mælkeskind, samt dildemulsion

Den næste ret døbte vi pastaretten; det var syltede rodfrugter rullet sammen, så de lignede cannelloni, med 3 små stykker oksemarv- lækkert. Så kom kødretten endelig, vi fik alle en dolk i læderskede, og dernæst en tallerken med rensdyrtunge og æbler, malt og brunet smør; wauw, hvor var det noget flot kød. Fast i fibrene som en lammemørbrad, med en meget fin smag af kød.

Syltede grøntsager med oksemarv

Der er ingen ost på noma, men til gengæld 3 desserter, med meget forskellige smage, og ingen af dem vildt søde. Vi startede med en pæredessert, som bestod af en grillet pære, en skive rå pære samt lidt pæremos. Dertil en “puf” med gransmag, en let, kold ting lavet med tøris – den smagte lækkert (og slet ikke som den badesvamp, den lignede…). Virkelig lækker dessert.
Så fik vi hver en snemand; en flot hvid dessert, bestående af marengs, hyldeblomstsorbet og ymercreme . Vi fik besked på at skære ned i midten, hvorefter det viste sig at snemandens bund indeholdt lidt solbær, så han “blødte” – men smagte fantastisk!
Den sidste dessert var den meget omtalte øllebrød med mælkeskind, her med lidt skyr-is til; det mindede ikke meget om barndommens øllebrød med klumper. Friskt og lækkert, smagt til med citronskal, namnam.

Pæretræf

Så var de 12 retter fortæret, og vi blev vist ind til baren, hvor vi fik serveret kaffe, avec og 3 små petit fours; røget karamel i marvben, frække flødeboller og chips i mørk chokolade med fennikelfrø.

Kartoffelchips med mørk chokolade og fennikelfrø

Når man tager på så “fin” en restaurant, er der flere der tror at man skal spise hjemmefra for at blive mæt; det var intet problem. Serveringerne er ikke store, men jeg kunne ikke klemme en krumme mere ned. Jeg fik så mange forskellige smagsindtryk at jeg længe endnu vil huske denne aften. Oplevelsen var sublim! Som sådan har jeg fået bedre mad andre steder, men totaloplevelsen var uovertruffen.
Jeg har slet ikke nævnt vinen; selvom vi fik flere flasker utrolig dejlig (især østrigsk) vin, så mener jeg ikke at niveauet for økologisk vin (som de primært har på noma), endnu når de konventionelle vine i smag – desværre.
Det var mine forældres anden gang på noma; sidste gang var også i februar (det er jo der, deres bryllupsdag falder), og de fik altså et par gengangere – selvom de ikke fik den store menu sidst. Lidt mærkeligt med så innovativt et sted som noma.
I øvrigt bliver jeg nødt til at nævne at nomas hjemmeside er MEGET dårlig, der er nærmest ingen information om noget, og det der med at inddele den i felter , så man reelt kun læser i det nederste højre hjørne er meget træls.

Til enhver tid ville jeg vælge en tur på noma over en daseferie i solen (med pomfritter ad libitum), men sådan er vi jo forskellige. Er du ligesom mig, så se at få sparet sammen – det koster omkring 3000 pr. næse – det er virkelig en på opleveren!

Alle mine billeder fra noma ligger i øvrigt her

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i restaurant og tagget . Bogmærk permalinket.

13 Responses to En aften på noma

  1. Anders Pedersen skriver:

    Der gik et eller andet galt i den kommentarer. Jeg må have copy-pastet noget ind fra min kommentar om Fusion ved en fejl. Beklager.

  2. Anders Pedersen skriver:

    Så kommer min sidste kommentar:
    Jeg var på Noma i sommeren 2012, og min konklusion minder meget om din: Vi fik et par af de samme retter, og visse retter var lidt for underlige/vanvittige eller lidt for kedelige, mens andre var fænomenale. Men med betjeningen, stemningen, historierne og kreativiteten gjorde det måltidet/oplevelsen til et af de bedste måltider, jeg endnu har fået. Vi (to personer) delte dog også en juicemenu, som jeg varmt kan anbefale, hvis du kommer på Noma igen (det samme på Geranium). Jeg har fået gode vinmenuer før, men Nomas juicemenu passede bedre til maden end nogen andre drikkevarer, jeg har fået.
    Hele min anmeldelse (med billeder af alle retterne) kan ses her:
    Jeg var på Fusion i maj 2014 og min oplevelse var nogenlunde magen til jeres: Kreativ mad, som bare ikke slog benene væk under mig. Vores hovedret var dog også noget kedelig og ordinær.
    Hele min anmeldelse er her (både dansk og engelsk): http://www.restaurantcritic.eu/the-reviews/denmark/fusion

    Mht. rødbeder i dessert er jeg heller ikke fan – ligesom jeg heller ikke er det af gulerødder og andre grøntsager. På Grønbech og Churchill i København fik vi is af rødbeder med kaffe drysset over og i en anden dessert forskellige slags gulerødder med nogle smagsløse citrusfrugter. Selvom jeg har smagt pragtfulde retter af den nye nordiske stil, kunne jeg af og til godt tænke mig, at de prioriterede velsmag højere end kreativitet.
    Min anmeldelse af Grønbech og Churchill kan ses her:
    http://www.restaurantcritic.eu/the-reviews/denmark/noma

  3. Mette Lindgaard Eriksen skriver:

    Fedt indlæg Signe! Skøn indføring i en aften på Noma. Kan kun ønske mig større billeder, da jeg elsker store billeder – har dog nærstuderet på Flickr 🙂 Gid man sådan lige blev inviteret på en 12 retters på Noma selv.

    • Signe skriver:

      Jeg ved ikke med de større billeder, jeg synes måske de bliver FOR dominerende (og så har jeg jo heller ikke det vilde fotoudstyr). Det var bestemt ikke det værste sted at blive inviteret hen 🙂
      Signe recently posted..En aften på noma

  4. Linda Framke skriver:

    Det lyder virkelig helt fantastisk.

    Men var det virkelig kønsbestemt, hvem de trak stolene ud for? I givet fald er jeg forarget.

  5. Piskeriset skriver:

    Det var helt vidunderligt at læse om, Signe – og er helt enig i, at det slår en badeferie anytime 🙂
    Piskeriset recently posted..Rouille – når vampyrer skal dø

  6. Pingback: En aften på noma | Madbevægelsen -- danske madblogs

  7. Signe skriver:

    Tak, det vil jeg huske at viderebringe. Og jeg er vildt glad for oplevelsen, og kan kun anbefale at spare op til det.
    Signe recently posted..Citronmåne – eller bare citronkage

  8. Jette Gundorph skriver:

    Hej Sine

    Det lyder som om I har været på en smuk og smagfuld rejse!

    Skønt, at dine forældre ville dele sådan en aften med jer. Tillykke til dem med de 40 år sammen, dejligt! :o)

    Mvh. Jette (…hvis mundvand løber og har lavet en opsparingskonto :o)

  9. foodfanatic skriver:

    Hold da helt ferie – ikke en oplevelse. Selv uden østers 🙂 Meget bedre end en tur til Alanya.
    foodfanatic recently posted..Autentisk pad thai Stegte nudler med rejer

Skriv et svar til Jette Gundorph Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge