Digestives

Jeg har næsten altid en dåsefuld knækbrød stående, som jeg bruger til mellemmåltider, sammen med frugt og ost. Det er altid lækkert at bide i noget sprødt, men efter at min allergi er blevet meget værre de senere år, bliver det altså nødt til at være noget hjemmebagt. Jeg har ikke bagt specielt mange kiks før (kun MEGET simple ostekiks, samt disse), men da jeg så opskriften på de klassiske Digestives i Hugh Fearnley-Whittingstalls “Hverdagsmad”, var det nærmest en bydende nødvendighed at kaste mig over dem.
Sprøde, knasende og med en delikat smørfedme, samt sødme fra muscavadosukker – bare kast dig ud i det!
Dejen bliver lidt samme konsistens som mørdej, så den er lidt svær at rulle ud, med husk mel på bordet, så går det.
Jeg valgte at køre dejen i foodprocessoren, så havregrynene bliver til groft havremel, men har du ikke sådan en maskine, så prøv med finvalsede gryn.
Kiksene holder sig fint sprøde i en tætsluttende dåse.

Digestives (ca. 40 stk)IMG_0612
250 g fine havregryn
250 g smør
250 g fuldkornsspeltmel
1 tsk salt
100 g muscavadosukker (alternativt brun farin)
2 tsk bagepulver
1-2 spsk mælk

Kom havregryn i foodprocessoren og kør til det er blevet til groft havremel. Tilsæt sukker og giv det et par drøn (muscavado er ret svært at findele, så der vil altid være lidt klumper). Kom speltmel, salt og bagepulver i og bland massen. Skær smørret i grove tern, og findel til en grynet masse. Saml dejen med lidt mælk. Det kan være svært at få maskinen til at lave en jævn dej, så tag den ud på et bord og saml den med hænderne. Pak dejen i film,. og læg den på køl i 30 minutter.IMG_0621
Kom lidt mel på bord og kagerulle, og rul dejen ud til en stor plade – 3-4 mm tyk. Stik kiks ud med en kageudstikker på ca. 5 cm i diameter. Brug en palet til at lægge kiksene på et par bageplader. Stik kiksene med en gaffel og bag dem ved 180 grader i 12-15 minutter. De skal blot være lysebrune i kanten. Lad dem afkøle på en rist og pak dem i en tætsluttende dåse, når de er helt kolde. Spis med smør, ost, marmelade eller bare som de er.

IMG_0627

6 kommentarer
  • Orv, de ser da nemme ud – lige noget fra mig. Så kan man jo lave sin cheesecake med hjemmelavet bund – win win 🙂

  • Anne siger:

    Ej, hvor ser de gode ud. Jeg fandt faktisk engang en opskrift på hjemmelavede digestive, som jeg havde tænkt mig at bage, men nu er der gået et par år og jeg kan bare ikke huske hvor det var, så nu bliver det da dine i stedet for 🙂

    • Signe siger:

      Sådan har de gode intentioner og opskrifter det med at forsvinde 😉
      De kan i hvert fald kun anbefales, disse digestives.

  • Lotte siger:

    Rigtig god og inspirende kogebog ham Hugh har lavet!

  • Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *