Cremet fiskesuppe med karrybagt torsk og jomfruhummer

Hermed sidste indlæg fra vores nytårsaften; hovedretten var stort set denne, blot med oksefilet i stedet, da jeg endte med at måtte skrotte den planlagte Bøf Wellington. Havde ellers lavet den smukkeste butterdej med smør, men selve indpakningen gik fuldstændig i koks, og jeg endte ud med et lettere hysterisk anfald (ja ja, lettere er løgn), så vi fik blot rød oksefilet. Osteretten var forholdsvis klassisk, og at panere noget camembert i rugbrødsrasp kan de fleste nok finde ud af, så der kommer ingen opskrift.

For snart mange år siden gik jeg på et madkursus ved FOF i Århus, kaldet “Kokkens bedste opskrifter”. Kokken var Jonna Hald, og sikke meget jeg lærte af hende i de år.
Nytårets forret skulle være en fiskesuppe, og jeg faldt over en af hendes gamle opskrifter. Når først man har kogt fiskefonden er det en forholdsvis enkel ret at lave, hvor den karrybagte fisk giver et delikat kick til den milde suppe.
Ifølge opskriften skulle man bruge ca. 1 kg fiskeben, men vores kammerat havde 900 g aborre i fryseren, så det blev bare til suppe. Så længe fisken er på ben, er det ikke så vigtigt hvad det lige er for en slags. Husk at fiskesuppe ikke må koge så længe, så bliver den bitter.
Man kan bruge de fleste slags urter til at koge suppe på, dog ville jeg nok afstå fra rødbede og jordskokker; den første pga. farven, den anden grundet den nøddeagtige smag. Har du lidt persille eller timian liggende er det super at komme i suppen, så prøv dig frem. Jeg har typisk en pose i fryseren med persillestilke, porretoppe, selleritop osv., men suppen blev lavet hos vores venner, så der brugte jeg de indkøbte urter.
Det behøver ikke partout at være torsk, men brug en fisk i torskefamilien; hvad din fiskehandler nu har.

Cremet fiskesuppe med karrybagt torsk og jomfruhummer (8 pers.)
ca. 1 kg fiskeben
2 porrer (brug det hvide af den ene til pynt)
2 gulerødder
1 løg
1 pastinak
1 fl hvidvin
1 liter vand

2½ dl piskefløde
½ g safran (eller 1 tsk gurkemeje)
salt og peber
4 æggeblommer

500 g torskefilet
250 g jomfruhummer
det hvide af en porre
1 dl neutral olie
1 spsk karry
2 fed hvidløg
1 lille løg
1 tsk salt
evt. lidt blomsterkarse eller lignende til pynt

Rens urterne og skær dem i tern. Varm lidt olie op i en tykbundet gryde og brun fiskebenene af. Kom grøntsagerne på, og lad dem brune let. Hæld hvidvinen på, kog op og tilsæt vand. Fiskebenene skal være dækket af vædske. Kog op og lad suppen simre i 20 minutter UDEN låg. Sluk for varmen og lad suppen trække i yderligere 20 minutter. Sigt suppen, gerne gennem et klæde, så alle urenheder fjernes.
Kog suppen ned til det halve, der skal være ca. 3/4 liter. Kom safran (eller gurkemeje) og piskefløde i suppen og smag til med salt og peber. Lige inden servering kommes de 4 æggeblommer i suppen, mens der blendes med en stavblender.
Skær det hvide af porren i tynde ringe, skil dem ad og læg dem i en skål med koldt vand.
Skær fisken i mundrette bidder og læg den på en bageplade. Pil jomfruhummerhalerne og læg dem sammen med fisken. Drys med en smule salt.
Blend olie med løg, hvidløg og karry, og pensl al fisken og jomfruhummeren med olien. Fisken bages i en 200 grader varm ovn i 4 minutter.
Læg 3 stykker fisk og 2 stykker jomfruhummer i hver tallerken, top med porreringe og evt. lidt blomsterkarse. Kom en skefuld suppe i hver tallerken og server med en godt stykke flute.

IMG_1413

IMG_1417

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i festmad og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

3 kommentarer til Cremet fiskesuppe med karrybagt torsk og jomfruhummer

  1. Pingback: Bouillabaisse | Signes Mad

  2. Sysleren skriver:

    Det er da noget af et regnestykke, man skal igennem for at skrive en kommentar 😉

    Den suppe ser da bare toplækker og nytårsdekadent ud med både safran, fløde og jomfruhummer. Mmm
    Sysleren recently posted..Hjemmelavet karrysalat til frokostsilden og noget om bøger

    • Signe skriver:

      Har haft store problemer med spam, og har derfor indført regnestykket – håber at det går?
      Det var en virkelig lækker suppe, og om noget skal det vel være dekadent til nytår 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge