Creme brulé

Desserten i weekendens franske bistromenu var jo klassikeren creme brulé. Jeg må med skam melde at jeg ikke har lavet det før, men for dælen – det bliver ikke sidste gang! Luftig vaniljecreme med sprød top; det er da bare for lækkert!
Sidste år fik jeg min helt egen flammekaster (nå ja, sådan en lille én til flambering, ikke!!!) af søsteren min i fødselsdagsgave, og nu var der endelig en chance til at få den afprøvet. Den virkede perfekt! De kolde skåle med creme fik lynhurtigt en sprød top, og den var utrolig nem at benytte. Pigerne fik selv lov at lave deres portioner, og det kunne de sagtens styre. Hvad jeg ellers skal bruge min fine gadget til, har jeg endnu ikke besluttet, men der må være muligheder…
Opskriften er oprindelig fra Frk. Jensen (den nye version), men de må have ment nogle skåle som var gevaldigt meget større end mine, for jeg fik creme til mindst 12. Jeg lavede 6, piskede lidt maizena i resten og brugte det som fyld i en kringle – det virkede fint (du kan også bare fryse det, og få den lækreste vaniljeparfait).
Mine ramekiner er dog også meget små; de indeholder ca. 1 dl. og er indkøbt på et loppemarked for en femmer (og ingen af dem er skårne). Hvis du bruger større skåle, skal de formentlig have lidt længere tid i ovnen – de skal ikke være flydende når du hiver dem ud af ovnen, men behøver heller ikke at være helt stive. De stivner lidt mere, når de bliver kolde, og så kan jeg også bedst lide cremen lidt blød.

Creme brulé (10-12 pers.)

½ l piskefløde
6 past. æggeblommer
1 vaniljestang (gerne tahiti)
75 + 75 g rørsukker

Kom fløden i en gryde sammen med den tomme vaniljestang. Kog det op og lad det stå og trække under låg i 10 minutter. Pisk æggeblommerne med de 75 g rørsukker og vaniljekornene, mens fløden trækker.
Kog fløden op igen, fjern vaniljestangen og tilsæt den kogende fløde til æggesnapsen, mens der piskes.
Fordel cremen i små ramekiner og bag dem i et vandbad ved 150 grader i ca. 25 minutter. De bliver lidt gyldne på toppen, men skal egentlig ikke have farve.
Stil den bagte creme på køl til næste dag.
Lige inden servering tages de kolde ramekiner ud af køleskabet, rørsukker strøs over og de flamberes. Server evt. med en kugle bærsorbet og et godt glas dessertvin.

Dette indlæg blev udgivet i dessert og tagget , , . Bogmærk permalinket.

7 kommentarer til Creme brulé

  1. Signe skriver:

    @Hanne: Velkommen hjem og tak for rosen.
    @Sifka: Herligt, skulle jo nødig blive væk 😉

  2. Sifka skriver:

    Flytning hermed noteret. Tillykke med den nye adresse.

  3. Hanne K skriver:

    Yummi!! Elsker Crème brûlée! Har lavet det med blåbærsorbet til – det var virkeligt et hit.
    Tillykke med dine nye fine hjemmeside! Den ser fantastisk ud.
    Kh Hanne

  4. Signe skriver:

    Endnu engang er jeg glad for at bo i rækkehus med minimal forhave – så kun brevsprække; garanteret frostfri 🙂

  5. Marie Ulletved Holmgaard skriver:

    Et tip til hvad du ellers kan bruge flammekasteren til, kommer direkte fra vores kære far (som jeg jo også har foræret en til…). Han bruger primært sin på iskolde morgener til at tø låsen op på postkassen…

  6. Signe skriver:

    Ha, hvad er der mon med mænd og vaniljecreme – min var også helt vild i varmen 🙂

  7. Piskeriset skriver:

    Nammenam! Du er ikke den eneste, som ikke har fået lavet det før – det samme gælder for mig. Men den dag, jeg får taget mig sammen til at få det gjort, vil gemalen helt sikkert sætte meget pris på mig! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge